Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

OBSE zvýši počet členov pozorovateľskej misie na Ukrajine

Pozorovatelia OBSE. Foto: TASR/AP

Civilná misia pozorovateľov OBSE na Ukrajine pôsobí od marca 2014 a jej prioritnou úlohou je monitorovanie bezpečnostnej situácie na východe krajiny.


Viedeň 28. januára (TASR) - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zvýši do konca marca počet svojich pozorovateľov na Ukrajine zo súčasných takmer 700 na 800, aby ešte účinnejšie dokázala kontrolovať dodržiavanie krehkého prímeria na východe tejto postsovietskej republiky.

Vyplýva to z informácií, ktoré dnes novinárom vo Viedni poskytol šéf osobitnej misie pozorovateľov OBSE na Ukrajine Erugrul Apakan.

Turecký diplomat v službách paneurópskej organizácie podľa tlačovej agentúry APA konštatoval, že prímerie na Ukrajine vydržalo s určitými výnimkami od leta uplynulého roka. Naposledy sa ťažisko ozbrojených zrážok prenieslo z okolia doneckého letiska do Horlivky severne od Donecka, kde došlo k prudkým bojom naposledy 17. januára. O tri dni skôr navyše pozorovatelia zaznamenali ostreľovanie delostrelectvom oboch strán v obci Kominternovo východne od prístavu Mariupol, odznelo vo Viedni.

Šéf misie pozorovateľov OBSE poznamenal, že obe strany sa riadia "vojenskou logikou", čomu pripisuje aj početné porušenia obsahu minských mierových dohôd v podobe presunu ťažkých zbraní v inkriminovanom regióne. "Naďalej tu jestvuje nedostatok dôvery. To robí situáciu ťažkou," cituje Apakana rakúska tlačová agentúra.

Civilná misia pozorovateľov OBSE na Ukrajine pôsobí od marca 2014 a jej prioritnou úlohou je monitorovanie bezpečnostnej situácie na východe krajiny. Až 544 zo súčasných 688 pozorovateľov zo 44 krajín pôsobí priamo na Donbase. Misia však súčasne využíva aj bezposádkové lietadlá a satelitné zábery, aby získala lepší prehľad o aktuálnej situácii. Jej mandát formálne vyprší 31. marca 2016, všeobecne sa však ráta s jeho predĺžením.