Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OBSE:Voľby v Kirgizsku boli demokratické,pri hlasovaní boli nedostatky

Kirgizská vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vcelku hladký priebeh volieb zatienili unáhlené zavedenie registrácie voličov na základe biometrických údajov, obavy o dodržanie pravidla o tajnom hlasovaní a procesné problémy pri sčítaní hlasov.

Biškek 5. októbra (TASR) - Západní pozorovatelia konštatovali, že nedeľné parlamentné voľby v Kirgizsku boli demokratické. Majú však výhrady k niektorým procedúram hlasovania a k jeho transperentnosti.

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Parlamentného zhromaždenia Rady Európy a Európskeho parlamentu vo svojej správe uznali, že voliči v Kirgizsku mali široký výber kandidátov. Voľbám podľa nich predchádzala "živá kampaň", ale objem objektívnych informácií pre voličov bol obmedzený.

Vo svojej správe poukázali na to, že vcelku hladký priebeh volieb zatienili unáhlené zavedenie registrácie voličov na základe biometrických údajov, obavy o dodržanie pravidla o tajnom hlasovaní a procesné problémy pri sčítaní hlasov.

Víťazom parlamentných volieb sa stala proruská Sociálnodemokratická strana Kirgizska (SDPK), ktorá stojí na čele súčasnej vládnej koalície a je prepojená s úradujúcim prezidentom Almazbekom Atambajevom. Získala približne 27 percent odovzdaných hlasov. Druhé miesto patrí opozičnej nacionalistickej strane Ata-Žurt (Vlasť), ktorú podporilo 20 percent voličov.

V novom 120-člennom parlamente zasadne celkovo šesť politických strán, z ktorých väčšina podporuje politiku prezidenta Atambajeva, presadzujúceho užšiu spoluprácu s Ruskom a Tureckom.