Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Obvinení novinári z al-Džazíry očakávajú verdikt súdu už v sobotu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súd ich odsúdil za šírenie nepravdivých informácií s cieľom pomôcť "teroristickej organizácii", ktorou malo byť medzičasom v Egypte zakázané Moslimské bratstvo.

Káhira 28. augusta (TASR) - Traja novinári panarabskej televíznej stanice al-Džazíra, súdení v Egypte pre obvinenia z terorizmu, očakávajú verdikt súdu a dúfajú, že budú oslobodení. Napísala to dnes agentúra AP.

Šéf káhirskej redakcie anglického vysielania a kanadský občan Mohamed Fahmy dúfa, že konečné rozhodnutie súdu by mohlo padnúť už v sobotu. Novinár v telefonickom rozhovore pre AP z Káhiry povedal, že verí, že v sobotu "získa späť svoj život". Fahmyho nádej vychádza z dnešného rozhodnutia egyptských predstaviteľov, ktorí súhlasili so schôdzkou s jeho obhajcom Amalom Clooneyom v Káhire.

V sobotu by mal konečne padnúť verdikt aj v prípade ďalších dvoch novinárov - Austrálčana Petra Gresta a Egypťana Bahira Muhammada. Zdĺhavý súdny proces kritizovali podľa agentúry AP obhajcovia slobody tlače, ako aj ľudskoprávni aktivisti.

Trojicu novinárov z al-Džazíry zadržali už v decembri 2013. Vlani v júni ich odsúdili na sedem rokov väzenia. Súd ich odsúdil za šírenie nepravdivých informácií s cieľom pomôcť "teroristickej organizácii", ktorou malo byť medzičasom v Egypte zakázané Moslimské bratstvo.

Odsúdenie novinárov však následne vyvolalo rozsiahle medzinárodné pobúrenie. Egyptský najvyšší súd začiatkom tohto roka pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu.

Gresteho súd začiatkom februára oslobodil a nariadil jeho deportáciu do vlasti. Fahmyho a Muhammada po 400-dňovej väzbe vo februári prepustili na kauciu, súd s nimi sa však ešte neskončil.