Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obvinený z podpory IS chcel dať v reštaurácii, kde pracoval, výpoveď

Na kresbe Achror Sajdachmetov (tretí zľava) z Kazachstanu a Abdurasul Hasanovič Jurabojev (štvrtý sprava) stoja na súde 25. februára 2015 v New Yorku. Polícia v New Yorku zatkla troch mužov, ktorí údajne plánovali poskytnúť organizácii Islamský štát (IS) materiálnu podporu. Dvaja z nich sa vraj chceli v Sýrii ku skupine pripojiť. Foto: TASR/AP/Jane Rosenberg

Majiteľ reštaurácie uviedol, že Jurabojev mal naposledy nastúpiť do práce vo štvrtok, potom sa chystal odcestovať na návštevu príbuzných v rodnom Uzbekistane.

New York 27. februára (TASR) - Zamestnávateľ jedného z troch cudzincov, korí sú v Spojených štátoch podozriví z podpory extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), uviedol, že jeho zamestnanec mal v úmysle dať výpoveď.



Podľa majiteľa reštaurácie Gyro King v New Yorku podozrivý Abdurasul Jurabojev bol v jeho podniku najprv zákazníkom, no potom sa tam zamestnal ako pomocný kuchár s platom 500 dolárov týždenne.

Majiteľ reštaurácie uviedol, že Jurabojev mal naposledy nastúpiť do práce vo štvrtok, potom sa chystal odcestovať na návštevu príbuzných v rodnom Uzbekistane.

Zástupcovia federálnych orgánov, ktorí Jurabojeva a dvoch ďalších mužov zadržali, však tvrdia, že trojica mala v úmysle vycestovať do Sýrie, kde chcela v radoch Islamského štátu bojovať proti Spojeným štátom.

Jurabojevov právny zástupca obvinenia vznesené proti svojmu klientovi zatiaľ nekomentoval.

Achrora Sajdachmetova (19) z Kazachstanu, Abdurasula Hasanoviča Jurabojeva (24) a Abrora Habibova (30) z Uzbekistanu, ktorí žili v newyorskej štvrti Brooklyn, úrady sledovali od augusta 2014. Podľa nich muži prostredníctvom internetu vyjadrili sympatie s IS a plánovali podporiť jeho aktivity v zahraničí i v Spojených štátoch.

Jurabojev a Sajdachmetov podľa polície plánovali odcestovať do Sýrie cez Turecko. Jurabojev čelí aj obvineniu, že bol pripravený vykonať rozkazy IS s cieľom spáchať teroristické útoky v USA a že vyjadril ochotu spáchať atentát na amerického prezidenta Baracka Obamu.