Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Obvinili ženu, ktorá v českom múzeu spôsobila škodu za milióny korún

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Obvinenej hrozí trest odňatia slobody až do výšky šesť rokov.

Praha 13. apríla (TASR) - Česká polícia vzniesla obvinenia voči žene, ktorá 31. marca v Novej budove Národného múzea v Prahe vypustila nádrže špeciálneho plynu určeného na hasenie a spôsobila škodu vo výške troch miliónov českých korún. TASR správu prevzala v stredu zo spravodajského servera Novinky.cz.

Hovorca pražskej polície Jan Rybanský pre Novinky povedal, že ženu obvinili z trestného činu poškodenia a ohrozenia prevádzky verejnoprospešného zariadenia. Polícia z dôvodu začiatočného štádia trestného konania ďalšie informácie poskytovať nebude.

Obvinenej hrozí trest odňatia slobody až do výšky šesť rokov.

Žena po vstupe do múzea v centre Prahy vyhľadala spínač požiarneho alarmu a niekoľkokrát ho stlačila. Nič sa však nestalo, pretože išlo o tlačidlo blokovania, ktoré má alarm naopak zastaviť.

Vo vedľajšej miestnosti svoj pokus zopakovala. "Spustila systém hasiaceho zariadenia, spočívajúceho vo vypustení hasiaceho plynu, ktorý z miestnosti zasiahnutej požiarom vytlačí vzduch a oheň tak efektívne eliminuje," vysvetlil Rybanský. Žena následne budovu múzea opustila. Spôsobenú škodu vyčíslili na tri milióny českých korún.

Polícia začiatkom apríla zverejnila žiadosť o pomoc pri pátraní a v priebehu niekoľkých hodín už poznala meno podozrivej, píšu Novinky.cz.