Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia Grindavíku sa môžu vrátiť domov

Pohľad na lávu tečúcu na potrubie s teplou vodou, ktorá tečie po ceste vedúcej k Modrej lagúne na polostrove Reykjanes na Islande vo štvrtok 8. februára 2024. Foto: TASR/AP

Pri januárovej erupcii sa od lávy chytili tri domy na severnom okraji Grindavíku, ktorý má približne 4000 obyvateľov.

Reykjavík 20. februára (TASR) - Po skončení najnovšej sopečnej erupcie na islandskom polostrove Reykjanes povolili úrady od utorka obyvateľom pobrežného rybárskeho mestečka Grindavík návrat do svojich domovov, avšak na vlastné riziko. Podľa islandského telerozhlasu RÚV tam ráno prišlo okolo 100 ľudí, väčšina skôr z pracovných ako súkromných dôvodov, informovala agentúra DPA.

Okresný policajný šéf Úlfar Lúdvíksson v pondelok rozhodol, že niekoľko týždňov platný príkaz na evakuáciu Grindavíku sa nebude ďalej predlžovať. Obyvateľom, zamestnancom miestnych firiem a tým, ktorí pomáhajú miestnym, je tak opäť povolené zostať a pracovať tam 24 hodín denne.

Lúdvíksson však napriek tomu neodporúča nocovať v Grindavíku a všetkých vyzval na maximálnu opatrnosť. Najväčšou hrozbou sú podľa neho početné trhliny v zemi. V mestečku stále nefungujú školy a infraštruktúra je v dezolátnom stave.

Na polostrove Reykjanes ležiacom juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík, kde sa nachádza aj medzinárodné letisko Keflavík, došlo od polovice decembra 2023 k trom sopečným erupciám v priebehu ôsmich týždňov.

Pri januárovej erupcii sa od lávy chytili tri domy na severnom okraji Grindavíku, ktorý má približne 4000 obyvateľov.

Budúcnosť mestečka je neistá. Vláda 9. februára schválila návrh zákona, ktorý by fyzickým osobám umožnil predať štátu nehnuteľnosti určené na bývanie.