Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Obžaloba chce pre Breivika uzavreté psychiatrické zariadenie

Foto: TASR/AP

Masový vrah tvrdí, že zabil politických aktivistov, ktorí podporovali "kultúrny marxizmus" a moslimskú imigráciu.

Oslo 21. júna (TASR) - Prokuratúra v procese s nórskym masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom dnes vyhlásila, že existujú dostatočné pochybnosti o jeho príčetnosti a mal by byť umiestnený v uzavretom psychiatrickom zariadení namiesto väzenia.

Vo svojej záverečnej reči obžaloba uviedla, že nie je možné vylúčiť, že 33-ročný Nór bol psychotický, keď zabil 22. júla 77 ľudí. Prokurátor Svein Holden konštatoval: "Vyžadujeme, aby bol presunutý do povinnej psychiatrickej starostlivosti." Breivika v právnom zmysle slova označil za nepríčetného.

Breivik sa k vraždám priznal. Tvrdí, že zabil politických aktivistov, ktorí podporovali "kultúrny marxizmus" a moslimskú imigráciu.

Ak by súd dospel k záveru, že je Breivik nepríčetný, poslal by ho do liečebne pre psychicky chorých zriadenej vo väznici s prísnou ochranou a každé tri roky by jeho stav opätovne posudzoval. Ak ho vyhlási za príčetného, hrozí mu 21 rokov väzenia s možnosťou opakovaného predlžovania, ak bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť.

Prvá skupina súdom menovaných psychiatrov dospela k záveru, že je psychotický paranoidný schizofrenik, druhá k tomu, že najpravdepodobnejšie má narcistickú osobnosť, ale nie je psychotický.

Päťčlenná porota sudcov vynesie rozsudok 24. augusta. Breivik sa už vyjadril, že ak ho vyhlásia za nepríčetného, odvolá sa.