Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Oslobodili žiadateľov o azyl, ktorí v Nemecku podpálili veľtržnú halu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iba jediný zo svedkov totiž tvrdil, že videl Alžírčana využiť vodku na urýchlenie požiaru, čo však obžalovaný poprel tvrdiac, že spával na úplne inej strane haly.

Düsseldorf 2. marca (TASR) - Proces, v ktorom dvaja žiadatelia o azyl z Alžírska a Maroka čelili žalobe z trestného činu podpaľačstva značného rozsahu, skončil dnes na Krajinskom súde v Düsseldorfe pre oboch oslobodzujúcim verdiktom.

Predsedajúca sudkyňa Pascale Wierumová dnes uviedla, že súd rozhodol "in dubio pro reo", v pochybnostiach v prospech obžalovaných.

Informácie priniesol Západonemecký rozhlas (WDR).

Súd už vlani a potom vo februári 2017 postupne zrušil zatykače vydané na oboch obžalovaných v súvislosti s rozsiahlym požiarom v niekdajšej veľtržnej hale využívanej ako útočisko pre utečencov zo 7. júna 2016. Plamene tam spôsobili škody za asi desať miliónov eur. Úplne zničenú halu s rozlohou 6000 štvorcových metrov museli zbúrať.

Zmiernenie podozrení voči dvojici bolo dôsledkom protirečení vo výpovediach viacerých svedkov. Iba jediný z nich tvrdil, že videl Alžírčana využiť vodku na urýchlenie požiaru, čo však obžalovaný poprel tvrdiac, že spával na úplne inej strane haly.

V prípade potvrdenia viny súdom hrozil obžalovaným trest od jedného až do 15 rokov väzenia.