Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Väznený Öcalan vyzval Kurdov na mobilizáciu proti Islamskému štátu

Abdullah Öcalan Foto: TASR/AP

Výzva bola zverejnená v noci nadnes, len niekoľko hodín predtým, ako začali Spojené štáty a päť arabských krajín letecké útoky na ciele islamských militantov v Sýrii.

Istanbul 23. septembra (TASR) - Väznený vodca kurdských povstalcov v Turecku Abdullah Öcalan vyzval všetkých Kurdov na masovú mobilizáciu v boji proti militantnej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii.

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie, ktoré Öcalan zverejnil prostredníctvom svojho právnika.

"Vyzývam všetok kurdský ľud, aby sa postavil na totálny odpor," uviedol vodca zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorý si v Turecku odpykáva doživotný trest za vedenie ozbrojeného povstania.

Öcalan zdôraznil, že jeho apel sa týka Kurdov žijúcich v Sýrii, Turecku, ale aj v ostatných častiach "Kurdistanu". Výzva bola zverejnená v noci nadnes, len niekoľko hodín predtým, ako začali Spojené štáty a päť arabských krajín letecké útoky na ciele islamských militantov v Sýrii.

Kurdskí bojovníci už týždeň zvádzajú prudké boje s IS o severosýrske mesto Kobané (arabsky Ajn al-Arab), ktoré sa nachádza len niekoľko kilometrov hraníc s Tureckom.

Z oblasti bojov za uplynulé dni utieklo do Turecka okolo 130.000 ľudí. Stovky tureckých Kurdov sa pokúsili prekročiť hranice, aby podporili svojich "bratov" v boji o Kobané. V tom im však zabránili tureckí pohraničníci, ktorí ich rozohnali slzotvorným plynom a vodnými delami.

Milície irackého autonómneho regiónu Kurdistan okrem toho čelia ofenzíve IS na severe a západe Iraku, kde militanti rovnako ako v Sýrii ovládli rozsiahle územia.