Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Segedíne sa hovorilo o ochrane vonkajších hraníc EÚ a Schengenu

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hostiteľ, maďarský minister vnútra Sándor Pintér, pri bilancovaní zdôraznil, že cieľom účastníkov bolo koordinovať odpovede na aktuálne výzvy a postarať sa o vzájomnú pomoc.

Segedín 13. mája (TASR) - Migračná kríza bola dnes ústrednou témou rokovaní v Segedíne, kde sa stretli predstavitelia rezortov vnútra krajín Schengenu, ktoré disponujú suchozemskými vonkajšími hranicami.

Hostiteľ, maďarský minister vnútra Sándor Pintér, pri bilancovaní zdôraznil, že cieľom účastníkov bolo koordinovať odpovede na aktuálne výzvy a postarať sa o vzájomnú pomoc, v prípade potreby aj o preskupenie síl či prostriedkov. Za príklad toho z nedávnej minulosti spomenul pomoc Slovinsku pri ochrane jeho hraníc.

Maďarská strana podľa vlastného vyjadrenia využila stretnutie na to, aby oboznámila hostí s ochranou vonkajšej hranice v súlade so schengenskými predpismi a s riešením problematiky prijímania žiadostí o azyl.

Maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi pri tejto príležitosti zdôraznil význam dodržiavania predpisov a upozornil, že viaceré krajiny nerešpektujú dublinské predpisy.

Estónsky minister vnútra Hanno Pevkur na stretnutí podčiarkol, že spoločné rozhodnutia by mali slúžiť posilneniu, a nie oslabeniu Európskej únie a Schengenu. Úpravu dublinských predpisov označil za významnú výzvu a vyjadril nádej, že sa na nasledujúcom rokovaní únie podarí dospieť ku konsenzu. Pre zlepšenie ochrany vonkajších hraníc je podľa jeho slov potrebné výrazné posilnení, a to aj v personálnej oblasti.

Lotyšský minister vnútra Rihards Kozlovskis podľa tlačovej agentúry MTI vyhlásil, že migračná kríza a terorizmus predstavujú v Európe veľkú hrozbu, preto je ochrana hraníc mimoriadne dôležitá. Prioritou lotyšskej vlády je posilnenie ochrany asi 1500 km dlhej východnej hranice, ktorá je súčasne vonkajšou hranicou Schengenu, poznamenal.

Tomas Žilinskas, šéf litovského rezortu vnútra, na stretnutí uviedol, že dublinská úprava by sa mala ďalej rozvinúť, avšak na nie revolučne zmeniť.

Na stretnutí sa zúčastnili aj nižšie postavení predstavitelia rezortov vnútra z ďalších krajín, napríklad Nórska, Poľska, Rumunska, ako aj SR, ktoré zastupoval policajný pridelenec v Maďarsku Juraj Bukuš.

Podľa jeho slov Slovensko podporuje všetky kroky, ktorým možno zabrániť ilegálnemu prisťahovalectvu.

Účastníci prijali na záver stretnutia spoločné vyhlásenie, v ktorom sa zhodli, že najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť na starom kontinente predstavujú migračná kríza a teroristické útoky. Všetko to prispieva k doteraz najväčšej kríze Schengenskej zóny.

Prítomní, ktorí považujú voľný pohyb osôb a tovaru v rámci Schengenu za jeden z najvýznamnejších výsledkov európskej integrácie, sa vyslovili za jeho zachovanie a preto zdôraznili význam zintenzívnenia ochrany vonkajších hraníc Schengenu i Európskej únie, ako aj za pomoc krajinám, ktoré pociťujú v tejto súvislosti najväčší tlak a za spoluprácu s tretími štátmi.

Súčasne podporili zriadenie Európskej pohraničnej stráže, posilnenie mandátu Frontexu a rozvoj informatických systémov.