Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Ochranke francúzskeho prezidenta po prvý raz velí žena

Francúzsky prezident Francois Hollande Foto: TASR/AP

Na prezidentskú ochranku pod vedením Sohpie Hattovej pritom čakajú náročné úlohy. Ochrankárom robí starosti prezidentov zvyk, keď sa pri rozhovoroch s občanmi s obľubou zamieša hlboko do davu.

Paríž 1. júna (TASR) - Nový francúzsky prezident Francois Hollande po prvý raz vymenoval za šéfku prezidentskej ochranky ženu, informovala ruská televízia RT.

Nový šéf Elyzejského paláca pristúpil k rozsiahlej reorganizácii svojho elitného bezpečnostného tímu. Zredukoval pritom počet pracovníkov prezidentského bezpečnostného tímu z 93 na menej ako 60. Za jeho šéfku vymenoval 44-ročnú Sophie Hattovú.

V rámci plnenia svojich predvolebných sľubov - a tiež v snahe odlíšiť sa od svojho konzervatívneho predchodcu Nicolasa Sarkozyho - socialista Hollande zostavil vládu, ktor spolovice tvoria ženy. Začal plniť aj svoje sľuby o šetrení financií: členovia nového kabinetu si na prvom zasadaní znížili platy o 30 percent.

Na rekonštruovanú prezidentskú ochranku pod vedením Sohpie Hattovej pritom čakajú náročné úlohy. Hollande sa totiž odmietol presťahovať zo svojho prenajatého bytu v Paríži do paláca vo Versailles, takže stráženie prezidenta bude omnoho náročnejšie. Ochrankárom pritom robí starosti aj prezidentov zvyk, keď sa pri rozhovoroch s občanmi s obľubou zamieša hlboko do zhromaždeného davu.