Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Od 1. januára bude pohyb zamestnancov po Vatikáne pod kontrolou

Vatikan Foto: TASR/AP

Ako cez víkend uviedol spravodajský server Vatican Insider, ide o dôsledok aféry Vatileaks, súvisiacej s krádežou citlivých dokumentov zo súkromnej pracovne pápeža Benedikta XVI.

Vatikán 3. decembra (TASR) - Od 1. decembra bude mať každý zamestnanec Vatikánu identifikačnú kartičku s mikročipom, vďaka ktorému budú bezpečnostné orgány presne vedieť, kde sa kto nachádza.

Ako cez víkend uviedol spravodajský server Vatican Insider, ide o dôsledok aféry Vatileaks, súvisiacej s krádežou citlivých dokumentov zo súkromnej pracovne pápeža Benedikta XVI. Ku krádeži sa priznal jeho dlhoročný osobný komorník Paolo Gabriele, ktorému súd na jeseň vymeral 1,5 roka väzenia.

Bezpečnostný expert Andrea Tornielli pre Vatican Insider uviedol, že po afére bola vo Vatikáne posilnená bezpečnosť a platia nové opatrenia.

Medzi nimi je aj to, že v snahe predísť úniku informácií sú pracovne pápežových osobných tajomníkov zakázanou zónou. Sprísnila sa i kontrola dokumentov pri ich prevoze zo Štátneho sekretariátu k pápežovi.

Nové opatrenia, píše Vatican Insider, by mali prispieť aj ku kontrole produktivity práce. Už pápež Ján XXIII. totiž svojho času na otázku, koľko ľudí pracuje vo Vatikáne, vtipne poznamenal, že "sotva polovica".

Podľa slov vatikánskeho experta na bezpečnostné záležitosti zamestnanci prijali nové opatrenia pokojne.