Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Od najhorších teroristických útokov v Bruseli uplynulo päť rokov

Na snímke policajti a záchranári pred stanicou metra Maelbeek v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Proces s účastníkmi a osobami zapojenými do teroristických útokov na bruselskom letisku a stanici metra Maelbeek sa začne v druhej polovici roka 2022.

Brusel 22. marca (TASR) - V pondelok 22. marca uplynie päť rokov odo dňa, keď metropolou Belgicka otriasli obrovské explózie. Boli za nimi samovražední atentátnici, ktorí útoky spáchali na medzinárodnom letisku v Bruseli a stanici metra Maelbeek. Najhoršie teroristické útoky v dejinách krajiny, ku ktorým sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát, si vyžiadali 32 obetí a viac ako 300 zranených.

K prvému útoku, pri ktorom zahynulo 16 ľudí, došlo na bruselskom medzinárodnom letisku Zaventem. Dve minúty pred ôsmou hodinou ráno sa najskôr v odletovej hale a prakticky vzápätí pred jednou z kaviarní odpálili dvaja samovražední atentátnici. Na mieste sa našiel samopal Kalašnikov a nevybuchnutý batoh, patriaci tretiemu útočníkovi. Jeho výbušnina neexplodovala a z miesta činu utiekol.

Ďalších 16 obetí si vyžiadala explózia v stanici metra Maelbeek, ku ktorej došlo o vyše hodinu neskôr — krátko po deviatej. Samovražedný atentátnik sa odpálil v druhom vozni súpravy, ktorá práve opúšťala stanicu.

Vzápätí po útokoch bol v Belgicku vyhlásený najvyšší stupeň teroristickej hrozby. Belgická vláda vyslala do Bruselu ďalších vojakov, ktorí mali dohliadať na bezpečnosť a vyhlásila trojdňový štátny smútok. Aj mnohí zahraniční štátnici odsúdili teroristické útoky a ešte v ten deň boli vo večerných hodinách vo farbách belgickej zástavy nasvietené pamätihodnosti vo veľkých európskych mestách, ako napríklad Eiffelova veža v Paríži, Brandenburská brána v Berlíne alebo Fontána di Trevi v Ríme.

Vyšetrovatelia identifikovali obidvoch samovražedných páchateľov ako bratov Khalida a Brahima El-Bakraouiových, ktorí žili v Bruseli. Tretím páchateľom bol Sýrčan Najim Laachraoui. Necelé tri týždne po atentátoch polícia vypátrala a zadržala tretieho útočníka z letiska Mohameda Abriniho, ktorému sa podarilo z miesta činu utiecť.

Podľa vyšetrovateľov boli bruselské útoky iniciované zo Sýrie a ich realizáciou poverená francúzsko-belgická bunka Islamského štátu pôsobiaca v Bruseli. Tá stála aj za prípravou útokov v Paríži z 13. novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.

Proces s účastníkmi a osobami zapojenými do teroristických útokov na bruselskom letisku a stanici metra Maelbeek sa začne v druhej polovici roka 2022. Bude sa konať v prerobenom bývalom sídle veliteľstva NATO v Bruseli, ktoré spĺňa prísne bezpečnostné normy. Pred mužov v talároch sa postaví desať osôb. Prokuratúra pôvodne žiadala, aby bolo súdených 13 osôb, troch podozrivých však napokon obvinení zbavili pre nedostatok dôkazov.

Jedným z obvinených je aj Salah Abdeslam, 31-ročný francúzsko-belgický občan, ktorému hrozí doživotie. Okrem bruselských útokov je totiž obvinený aj z účasti na parížskych atentátoch a v súčasnosti čaká vo väzbe vo Francúzsku na verdikt tamojšieho súdu.