Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Od polnoci je Tamás Sulyok prezidentom Maďarska

Nový maďarský prezident Tamás Sulyok. Foto: TASR/AP

Sulyok po svojom zvolení zložil prísahu a v zmysle ústavy v prípade predčasného ukončenia mandátu bývalého prezidenta republiky nastúpi do funkcie ôsmy deň po vyhlásení výsledkov volieb.

Budapešť 5. marca (TASR) - Bývalý predseda maďarského Ústavného súdu (AB) Tamás Sulyok sa v utorok oficiálne stal novým prezidentom republiky. S odvolaním sa na server infostart.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server pripomína, že Katalin Nováková sa vzdala postu prezidentky republiky 10. februára po jej rozhodnutí o udelení milosti pre muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove.

Parlament demisiu hlavy štátu prijal 26. februára a v ten istý deň zvolili jej nástupcu.

Vládne strany Fidesz a KDNP nominovali za prezidenta predsedu ústavného súdu Sulyoka a parlamentná väčšina 134 poslancov ho zvolila za hlavu štátu už v prvom kole.

Sulyok po svojom zvolení zložil prísahu a v zmysle ústavy v prípade predčasného ukončenia mandátu bývalého prezidenta republiky nastúpi do funkcie ôsmy deň po vyhlásení výsledkov volieb. Znamená to, že Sulyok sa oficiálne stal prezidentom republiky 5. marca od 0.00 h.