Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Od útoku na železničnú stanicu v ukrajinskom Kramatorsku uplynul rok

Na snímke, ktorú zverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram, sú stopy krvi na zemi medzi batožinou a detským kočíkom po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny počas 44. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022. Foto: TASR/AP

K útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku prišlo 8. apríla 2022. Stanica bola vtedy plná ľudí, najmä žien s deťmi a postarších osôb, ktorí čakali na evakuáciu.

Kyjev 8. apríla (TASR) - Ukrajinci si v sobotu pripomenuli prvé výročie raketového útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku na východe Ukrajiny. Útok si pred rokom vyžiadal najmenej 58 obetí vrátane niekoľkých detí, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

Skupina ľudí položila kvety k malému pamätníku na železničnej stanici. Pri pamätníku ležali podľa agentúry AFP okrem kvetov i detské hračky.

K útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku prišlo 8. apríla 2022. Stanica bola vtedy plná ľudí, najmä žien s deťmi a postarších osôb, ktorí čakali na evakuáciu. Ukrajinské úrady totiž predtým vyzvali miestnych obyvateľov, aby oblasť opustili pred očakávaným ruským útokom. Podľa AFP sa v čase útoku nachádzalo na stanici až 4000 ľudí.

Pri útoku utrpelo zranenia viac ako 100 ľudí, uvádza ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW). Mnohí ranení pritom prišlo o končatiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred rokom uviedol, že išlo o útok cielený na civilistov, pri ktorom bola použitá balistická raketa krátkeho doletu typu Točka-U. Rovnako aj Spojené štáty obvinili z útoku Rusko. Moskva však zodpovednosť poprela.