Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Od začiatku marca utieklo z hlavného mesta Haiti približne 95.000 ľudí

Ľudia sa predierajú hromadou odpadkov a hľadajú zachrániteľné predmety v Port-au-Prince, Haiti, sobota 6. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Organizácia zbiera údaje z rušných autobusových staníc v hlavnom meste.

New York 13. apríla (TASR) – Približne 95.000 ľudí utieklo od začiatku marca z metropoly Haiti Port-au-Prince, vyhlásila v piatok Medzinárodná organizácia OSN pre migráciu (IOM). TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"(Neistota) núti čoraz viac ľudí opustiť hlavné mesto a hľadať útočisko v provinciách, čím riskujú prechod územia ovládaného gangmi," uvádza IOM.

Organizácia zbiera údaje z rušných autobusových staníc v hlavnom meste. Dodáva však, že zrejme nie sú úplné, pretože niektorí ľudia sa mohli vyhnúť kontrolným bodom alebo neboli zarátaní.

Väčšina (58 percent) ľudí opúšťajúcich Port-au-Prince mieri na juh Haiti, kde sa už nachádza viac než 116.000 vnútorne vysídlených osôb. Väčšina z nich opustila hlavné mesto počas uplynulých niekoľkých mesiacov, dodáva IOM.

"Provincie nemajú dostatočnú infraštruktúru a hostiteľské komunity nemajú dostatok zdrojov na to, aby sa dokázali vysporiadať s prívalom ľudí utekajúcich z hlavného mesta," upozorňuje IOM vo vyhlásení.

Haiti už niekoľko desaťročí sužuje chudoba, politická nestabilita a prírodné katastrofy, ku ktorým sa pridalo aj ničivé zemetrasenie z roku 2010, ktoré si podľa oficiálnych záznamov OSN vyžiadalo približne 220.000 ľudských životov.

Krajina zápasí s vlnou násilia vyvolanou vplyvnými kriminálnymi gangmi, ktorá sa vystupňovala koncom februára, keď gangy spustili sériu útokov na vládne inštitúcie v snahe donútiť premiéra Ariela Henryho podať demisiu. Ozbrojenci podpálili policajné stanice, strieľali na hlavné medzinárodné letisko, ktoré je odvtedy zatvorené, a zaútočili na dve najväčšie väznice, odkiaľ oslobodili viac ako 4000 väzňov. Henry neskôr oznámil, že z postu premiéra odstúpi, aby mohla vzniknúť dočasná vláda.