Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Od začiatku októbra utieklo z Pakistanu vyše 165.000 Afgancov

Policajti prišli vo štvrtok 2. novembra 2023 vykonať pátraciu operáciu proti nelegálnym imigrantom v štvrti Karáčí v Pakistane. Pakistanské bezpečnostné sily zadržali, zadržali a deportovali desiatky Afgancov, ktorí žili v krajine nelegálne. vládou stanovený termín na ich odchod vypršal, uviedli úrady. Foto: TASR/AP

Právnici a ľudskoprávni aktivisti označujú rozsah zásahov voči týmto osobám za neslýchaný a žiadajú pre ne viac času na vysťahovanie.

Islamabad 2. novembra (TASR) - V priebehu uplynulého mesiaca utieklo z Pakistanu viac ako 165.000 Afgancov. Viac než 1,7 milióna utečencov z Afganistanu totiž dostalo možnosť opustiť krajinu do konca októbra dobrovoľne, bez hrozby zatknutia alebo deportácie. TASR správu prevzala z agentúry AFP odvolávajúcej sa na miestne úrady.

Provinciu Chajbar Paštúnchvá podľa tamojšieho ministerstva vnútra opustilo viac ako 129.000 ľudí, zatiaľ čo celkovo 38.100 osôb prešlo cez hraničný priechod Čaman v provincii Balúčistan, informovali pohraničníci.

Väčšina z nich dorazila k hraniciam v posledných dňoch. Pakistanská vláda totiž oznámila, že od 1. novembra začne zatýkať Afgancov bez dokladov a bude ich premiestňovať do novovytvorených zadržiavacích stredísk. Odtiaľ ich nútene vrátia do Afganistanu.

Na najrušnejšom hraničnom priechode Torcham v provincii Chajbar Paštúnchvá sa vytvoril sedem kilometrov dlhý rad ľudí čakajúcich na vstup do Afganistanu. Zhromaždilo sa tam zhruba 28.000 ľudí, ktorých vybavovali vo štvrtok do skorých ranných hodín.

Právnici a ľudskoprávni aktivisti označujú rozsah zásahov voči týmto osobám za neslýchaný a žiadajú pre ne viac času na vysťahovanie. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) pripomenula, že situácia v Afganistane je pre mnohých navrátilcov nebezpečná.