Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Od začiatku vojny na Ukrajine eviduje OSN 10.000 zabitých civilistov

Ukrajinskí vojaci jazdia na obrnenom vozidle počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 13. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Potvrdené údaje OSN ukazujú, že 7339 civilistov zomrelo v oblastiach Ukrajiny ostreľovaných Ruskom a bránených ukrajinskou armádou.

Ženeva 15. augusta (TASR) – Od začiatku vojny na Ukrajine bolo hlásených takmer 10.000 zabitých civilistov, uviedol v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

V správe OHCHR sa píše, že od ruskej invázie z februára 2022 bolo potvrdených 9444 civilných obetí na životoch vrátane 500 detí. Počet zranených dosiahol 16.940. Skutočné čísla sú však pravdepodobne vyššie.

OHCHR upozornil, že bilancia nie je úplná, pretože z mnohých oblastí chýbajú údaje. Týka sa to najmä miest ako Mariupol, Lysyčansk alebo Severodoneck, ktoré po dlhých bojoch obsadili ruské jednotky. V Kyjeve sa obávajú, že počet mŕtvych je v porovnaní s úradnými záznamami o tisíce alebo desaťtisíce vyšší.

Potvrdené údaje OSN ukazujú, že 7339 civilistov zomrelo v oblastiach Ukrajiny ostreľovaných Ruskom a bránených ukrajinskou armádou. V oblastiach okupovaných ruskými silami zahynulo 2105 ľudí.

Výrazne vyšší počet obetí na oboch stranách frontu registrujú v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny než v hlavnom meste Kyjev a v strednej alebo západnej časti krajiny.

Zo správy OSN tiež vyplýva, že najviac civilistov zahynulo počas prvých mesiacov vojny. Na jar a v lete tohto roka (2023) evidujú 170 až 180 zabitých civilistov za mesiac.