Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Odborníci sú zhrození rozsahom škôd na pamiatkach v Palmýre

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Teroristi zničili okrem množstva predmetov tiež dva chrámy postavené pred vyše 1800 rokmi, ako aj víťazný oblúk z čias Rímskej ríše.

Damask 28. marca (TASR) - Sýrski pamiatkari dnes vyhlásili, že sú hlboko šokovaní rozsahom škôd, ktoré napáchali džihádisti tzv. Islamského štátu (IS) v palmýrskom múzeu, kde došlo k zničeniu množstva vzácnych artefaktov. Informuje o tom agentúra AP, citujúc riaditeľa Hlavného úradu pre pamiatky a múzeá (DGAM) v Sýrii Mámúna Abdal-Karíma.

Púštne mesto Palmýra bolo v područí teroristov od vlaňajšieho mája; sýrske vládne sily podporované ruskými náletmi nad ním opäť získali kontrolu v nedeľu. Podľa Abdal-Karíma bude do Palmýry vyslaný tím expertov, ktorí vyhodnotia rozsah deštrukcie muzeálnych zbierok. Palmýra je však stále zamorená mínami, ktoré tam inštaloval IS pred svojím ústupom.

Opätovné získanie Palmýry vládnymi silami predstavuje významné víťazstvo v boji proti tejto extrémistickej skupine od vlaňajšieho uzavretia medzinárodnej dohody o ofenzíve proti IS. Teroristi počas svojej nadvlády v Palmýre zničili okrem množstva predmetov tiež dva rozsiahle chrámy postavené pred vyše 1800 rokmi, ako aj víťazný oblúk z čias Rímskej ríše.

Táto sunnitská extrémistická skupina totiž vo svojom zvrátenom výklade islamu považuje historické pamiatky za prejav modlárstva a ich zničenie za súčasť očistenia sa od pohanstva. Dáiš - ako znie ďalší názov tejto fundamentalistickej sekty - sa však neštíti mnohé z ulúpených vzácnych artefaktov speňažovať v prospech financovania svojich aktivít.