Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Odborníci sa ešte raz pokúsia o záchranu prevrátenej nákladnej lode

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Loď plávajúca pod panamskou vlajkou je vydaná napospas vlnám od utorka, jej posádku evakuovali vrtuľníkom.

Paríž 1. februára (TASR) - Dnešný pokus záchranárov odvliecť k francúzskemu pobrežiu nákladnú loď Modern Express, ktorá sa minulý týždeň prevrátila v Biskajskom zálive, je poslednou šancou zabrániť jej stroskotaniu, píše francúzsky denník Ouest France.

Loď plávajúca pod panamskou vlajkou je vydaná napospas vlnám od utorka; jej posádku evakuovali vrtuľníkom.

"Problém je kombináciou niekoľkých vecí: vetra, vysokých vĺn a uhla, v ktorom je loď naklonená - je to ako šplhať na horu, ktorá sa pohybuje," uviedol hovorca spoločnosti Smit Salvage, špecializovanej na záchranu lodí.

"Operácie, ktoré sa uskutočnia, sú komplexné a nebezpečné," informoval v nedeľu na tlačovej konferencii námorný prefekt Emmanuel De Oliveira, informuje ďalej Ouest France.

Ak pokus o zachytení vlečného lana k 164 metrov dlhej lodi zlyhá, zodpovedné orgány uviedli, že sú pripravené sledovať loď, až kým nestroskotá, a následne riešiť dôsledky.

Podľa očakávaní by loď - ak sa ju k pobrežiu nepodarí odvliecť - mala naraziť do západného pobrežia Francúzska niekedy v období od dnešnej neskorej noci do neskorej noci utorkovej, citovala agentúra DPA francúzsku tlač.

Modern Express preváža náklad niekoľkých tisíc ton guľatiny a tiež mechanické rýpadlá. Vo svojich útrobách má tiež 300 ton paliva.

Námorné úrady uviedli, že zatiaľ nezaznamenali únik paliva. "Uplatňujeme všetky dostupné opatrenia, ako zabrániť znečisteniu, hoci samotný náklad životné prostredie neohrozuje," citovali ich noviny.