Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Odcudzili päť diel Francisa Bacona v hodnote 30 miliónov eur

zlodej Foto: TASR

Páchatelia, po ktorých sa zľahla zem, využili podľa periodika krátku neprítomnosť tohto zberateľa umeleckých diel a vlámali sa do jeho bytu.

Madrid 13. marca (TASR) - Neznámi páchatelia odcudzili z bytu v centre Madridu päť diel britského figuratívneho maliara, rodáka z Dublinu Francisa Bacona (1909-1992), ktorých hodnota sa odhaduje na 30 miliónov eur. Ku krádeži, o ktorej vyšetrovatelia doteraz neinformovali, došlo ešte v júni 2015 v jednej z najviac zabezpečených štvrtí španielskej metropoly, napísalo dnešné vydanie denníka El País.

Španielska polícia potvrdila obsah tejto informácie o jednej z najväčších krádeží umeleckých diel v novodobých dejinách monarchie na Pyrenejskom polostrove.

Majiteľom odcudzených diel je niekdajší priateľ Francisa Bacona, ktorý ich zdedil po umelcovi.

Páchatelia, po ktorých sa zľahla zem, využili podľa periodika krátku neprítomnosť tohto zberateľa umeleckých diel a vlámali sa do jeho bytu. Podarilo sa im vyradiť z činnosti poplašné zariadenie a zmiznúť z miesta činu bez toho, aby tam zanechali odtlačky prstov alebo iné stopy.

Okruh potenciálnych kupcov odcudzených diel je veľmi malý. Ak ktosi ponúka Baconovo dielo, v branži sa to neutají. Zlodeji to preto budú mať veľmi ťažké s predajom týchto obrazov, povedal istý expert pre španielsky denník.