Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Oddnes má každý občan únie právo na informácie počas trestného konania

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Členské štáty EÚ majú teraz dva roky na zavedenie týchto nových pravidiel do svojich vnútroštátnych právnych systémov.

Brusel 7. júna (TASR) - V Úradnom vestníku EÚ zverejnili dnes nový právny predpis na zabezpečenie práva obvinených osôb na informácie počas trestného konania v celej Európskej únii.

Právo na informácie pri zatknutí je oddnes v celej EÚ právnou normou. Tomuto faktu predchádzala smernica z dielne Európskej komisie (EK) o práve na informácie v trestnom konaní, ktorú Európsky parlament (EP) odhlasoval 13. decembra 2011 a ministri spravodlivosti členských štátov(Rada) ju odsúhlasili 27. apríla 2012.

Tento právny predpis zabezpečuje, aby každej zadržanej osobe alebo osobe, na ktorú bol v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ vydaný európsky zatýkací rozkaz, bolo poskytnuté písomné poučenie o právach. V ňom musia byť uvedené základné práva zadržaných osôb v trestnom konaní.

Členské štáty EÚ majú teraz dva roky na zavedenie týchto nových pravidiel do svojich vnútroštátnych právnych systémov. Právo na poskytnutie písomného poučenia o právach je v súčasnosti zabezpečené iba v približne tretine členských štátov.

"Zaviedli sme ďalší zo základných pilierov skutočného európskeho priestoru spravodlivosti. Nový právny predpis o práve na informácie pomôže zabezpečiť spravodlivé súdne konanie pre každého v EÚ. Zabezpečí sa tým, aby každá osoba obvinená alebo podozrivá zo spáchania trestného činu bola jasne a okamžite informovaná o svojich právach," uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová.

Podľa nej bude tento právny predpis mimoriadne užitočný pre milióny dovolenkárov a ostatných občanov, ktorí cestujú po EÚ a môžu sa ocitnúť v situácii, keď sa stanú účastníkmi trestného konania. Odteraz budú mať výslovné právo na informácie o svojich právach v jazyku, ktorému rozumejú. Pomôže to zamedziť vzniku justičných omylov.

"Spolieham sa na to, že členské štáty nebudú čakať až do poslednej chvíle pred uplynutím uvedenej lehoty a že pohotovo transponujú tento právny predpis EÚ do svojich vnútroštátnych systémov. Aby sa čím skôr stal pre našich 500 miliónov občanov skutočnou realitou," uviedla Redingová.