Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Oddnes platí Asociačná dohoda medzi EÚ a Gruzínskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prehĺbenie politických a hospodárskych vzťahov s Gruzínskom, a to aj prostredníctvom rozsiahlej a komplexnej dohody o zóne voľného obchodu, bude stáť EÚ ročne 100 miliónov eur.

Brusel 1. júla (TASR) - Dnešným dňom vošla do platnosti Asociačná dohoda medzi Európskou úniou a Gruzínskom, informovala Európska komisia (EK).

Asociačná dohoda má za cieľ prehĺbenie politických a hospodárskych vzťahov medzi EÚ a Gruzínskom, a to aj prostredníctvom rozsiahlej a komplexnej dohody o zóne voľného obchodu, ktorá odstráni colné tarify a kvóty a povedie ku komplexnej aproximácii gruzínskych zákonov a nariadení s obchodnými normami EÚ.

Komisia pripomenula, že táto dohoda ponúka Gruzínsku potrebný rámec na podporu obchodu a ekonomického rastu, čo umožní postupnú integráciu Gruzínska do jednotného trhu EÚ.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v tejto súvislosti skonštatovala, že vďaka Asociačnej dohode sa vzťahy medzi EÚ a Gruzínskom stanú širšie a hlbšie.

Eurokomisár pre európsku politiku susedstva a rokovania o rozšírení Johannes Hahn pripomenul, že občania Gruzínska budú môcť ťažiť z výhod vyplývajúcich z užšej spolupráce s EÚ, ktorá im ponúka lepšie obchodné príležitosti, zlepšenie ochrany lokálne vypestovaných poľnohospodárskych produktov a lepšiu energetickú účinnosť.

"Chcel by som podporiť Gruzínsko, aby naplno využívalo túto podstatnú pomoc EÚ, približne 100 miliónov eur ročne, na podporu reformného programu krajiny," uviedol Hahn.

Gruzínsko sa v rámci Asociačnej dohody s EÚ zaviazalo prijať záväzky v oblasti demokracie a právneho štátu, ľudských práv a základných slobôd, v zlepšení spravovania vecí verejných a tiež v oblasti trhového hospodárstva a trvalo udržateľného rozvoja.

Na základe tejto dohody sa očakáva užšia spolupráca medzi EÚ a Gruzínskom v mnohých oblastiach - ochrana životného prostredia, sociálny rozvoj, doprava, ochrana spotrebiteľov, vzdelávanie, mládež a kultúra, či priemysel a energetika.