Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Oddnes platí v EÚ prísnejšia smernica proti financovaniu terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do platnosti vchádza štvrtá smernica o boji proti praniu špinavých peňazí, ktorá posilňuje už existujúce pravidlá a vďaka nej sa zefektívni boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Brusel 26. júna (TASR) - Európska komisia (EK) oznámila, že dnes nadobúdajú účinnosť prísnejšie pravidlá EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí, vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a financovaniu terorizmu.

Do platnosti vchádza štvrtá smernica o boji proti praniu špinavých peňazí, ktorá posilňuje už existujúce pravidlá a vďaka nej sa zefektívni boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Nové nariadenie zároveň zlepšuje transparentnosť potrebnú na zamedzenie vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.

Komisia dnes uverejňuje aj správu, na základe ktorej sa zodpovedným orgánom členských štátov Únie poskytne podpora, aby mohli v praxi lepšie riešiť riziká prania špinavých peňazí. Exekutíva EÚ posúdila riziká prania špinavých peňazí a financovania terorizmu v rôznych odvetviach a v súvislosti s rôznymi finančnými produktmi.

V dnes uverejnenej správe sa identifikujú oblasti, v ktorých existuje najväčšie riziko, ako aj najrozšírenejšie techniky, ktoré používajú páchatelia trestných činov na pranie nezákonných finančných prostriedkov.

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans v tejto súvislosti pripomenul, že "vyprané peniaze" sú pre trestnú činnosť, terorizmus a vyhýbanie sa daňovým povinnostiam ako kyslík. Podľa jeho slov prísnejšie pravidlá znamenajú "veľký krok vpred".

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová upozornila, že teroristi a zločinci nachádzajú spôsoby, ako financovať svoje činnosti, prať nezákonné zisky a vracať ich tak do obehu.

"Dnes začínajú platiť nové pravidlá, ktoré sú nevyhnutné na odstránenie ďalších medzier v právnych predpisoch. Vyzývam všetky členské štáty, aby ich bezodkladne zaviedli, lebo menej prísne normy v jednej krajine oslabia boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu v celej EÚ," opísala situáciu Jourová.

Aj Timmermans aj Jourová uviedli, že bolo by potrebné spolu s Európskym parlamentom a Radou urýchlene dospieť aj k dohode o ďalších úpravách zameraných na zvýšenie transparentnosti skutočného vlastníctva, ktoré EK navrhla vlani v júli v nadväznosti na dokumenty známe ako Panama Papers.