Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Výbuch na kontrolnom poste provládnej domobrany zranil 7 ľudí

Členovia ukrajinskej špeciálnych síl na stanovisku neďaleko Donecka Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu polície na kontrolnom stanovišti provládnej domobrany explodovalo výbušné zariadenie.

Kyjev 25. apríla (TASR) - Sedem ľudí utrpelo v noci nadnes zranenia, keď na kontrolnom stanovišti provládnych síl v blízkosti čiernomorského prístavu Odesa explodovala výbušnina. Informovala o tom dnes miestna polícia.

Obyvatelia vybudovali na prístupových cestách k mestu niekoľko kontrolných postov, ktorých úlohou je zastaviť postup proruských separatistov prichádzajúcich z Podnesterska.

Podľa hovorcu polície na kontrolnom stanovišti provládnej domobrany explodovalo výbušné zariadenie. Polícia poprela medializované správy o zámernom útoku, podľa ktorých výbušninu hodil smerom k stanovišťu pasažier prechádzajúceho auta.

V Podnestersku, ktoré vyhlásilo nezávislosť v roku 1992, stále pôsobia ruské mierové jednotky a ruské sily tam strážia aj sklady zbraní zo sovietskej éry. V súvislosti s anexiou Krymského polostrova Ruskom Severoatlantická aliancia v marci varovala, že podobný scenár by Moskva mohla použiť aj v Podnestersku a pripojiť ho k Ruskej federácii.

Podnestersko je medzinárodne neuznaný, ale de facto samostatný štát, vyhlásený začiatkom roku 1992 v Moldavsku po krátkom konflikte medzi moldavskou a podnesterskou armádou podporovanou sovietskymi vojakmi. Vojna sa skončila patom, pretože moldavská armáda nedokázala poraziť podnesterské jednotky.

Podnestersko zaberá približne 17 percent moldavského územia. Vláda v Kišiňove nad ním nemá žiadnu kontrolu: v hlavnom meste Tiraspol existuje paralelne podnesterská vláda. Podnestersko má vlastnú políciu, súdy, menu i armádu, ktorá vystupuje ako garant nedotknuteľnosti podnesterského územia.