Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rozbili medzinárodný gang autíčkárov, boli v ňom aj Slováci

Ilustračné foto Foto: TASR

Úlohou Slovákov bolo vyhľadať na Slovensku, v Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Francúzsku drahé vozidlá, získať ich a preraziť ich identifikačné čísla.


Budapešť 19. októbra (TASR) - Maďarskí, srbskí a slovenskí policajti odhalili zločineckú skupinu, ktorá sa sústreďovala na krádeže áut. Informoval o tom dnes v juhomaďarskej obci Röszke pri srbských hraniciach zástupca šéfa Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Tibor Takács.

Podľa agentúry MTI povedal, že si maďarskí, slovenskí a srbskí páchatelia podelili prácu.

Úlohou Slovákov bolo vyhľadať na Slovensku, v Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Francúzsku drahé vozidlá, získať ich a preraziť ich identifikačné čísla. Srbi pripravovali dokumenty kradnutých áut, zväčša falšovaním odcudzených dokumentov. Maďarskí členovia skupiny autá objednávali a predávali.

Maďarská, srbská a slovenská polícia začali na prípade spolupracovať vo februári 2015. Výsledkom tejto práce je, že dnes začali kriminalisti vo všetkých troch krajinách vykonávať domové prehliadky a policajti zadržiavali podozrivé osoby.

V Maďarsku zatiaľ zaistili troch podozrivých, medzi ktorými je aj osoba, ktorá už bola stíhaná za podobný trestný čin. Kriminalisti urobili domovú prehliadku na 20 miestach a doposiaľ našli desať odcudzených áut. Zrejme ich koncom vyšetrovania bude podstatne viac, poznamenal Takács.

Šéf oddelenia boja proti organizovanému zločinu srbskej polície Dejan Kovačevič informoval, že v Srbsku vypočúvali 13 ľudí, z ktorých desať podozrivých zadržali. Polícia zabavila 29 vozidiel, z nich v deviatich prípadoch je isté, že majú falošné identifikačné údaje.

Srbské orgány činné v trestnom konaní v tejto súvislosti podľa slov Kovačeviča začali stíhanie aj pre podozrenie z trestného činu prania špinavých peňazí, pretože ide o veľmi drahé autá, ktoré boli ponúkané draho aj konečným odberateľom.

Policajní predstavitelia nezverejnili bližšie informácie o počte ani osude tej časti podozrivých, ktorí pochádzajú zo Slovenska.