Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Odhalili maďarsko-slovenskú sieť podnikov, ktorá podvádzala s DPH

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Dovedna takmer tri miliardy forintov (9,6 milióna eur) DPH si neoprávnene nárokovala vrátiť maďarská zločinecká skupina.

Budapešť/Bratislava 26. januára (TASR) - Dovedna takmer tri miliardy forintov (9,6 milióna eur) DPH si neoprávnene nárokovala vrátiť maďarská zločinecká skupina, ktorá prostredníctvom cezhraničnej maďarsko-slovenskej siete podnikov obchodovala legálne aj ilegálne s elektronikou a domácimi spotrebičmi.

O odhalení zločincov, z ktorých dvanástich vzali do vyšetrovacej väzby, informoval dnes podľa agentúry MTI maďarský Národný úrad pre dane a clá (NAV).

Maďarská zločinecká skupina nakúpený tovar fiktívne vyviezla na Slovensko, odkiaľ tovar fiktívne nakúpili späť maďarské podniky patriace do zločineckej skupiny. DPH si podvodníci vyžiadali späť a nezaplatili ani daň z nákupu v rámci Európskej únie.

Tovar v skutočnosti zostal v Maďarsku a do predaja sa dostal za výhodnú cenu najmä prostredníctvom internetových obchodov. Zločinci dosiahli obrat až 81 miliárd forintov (261 miliónov eur).

Zločinecká organizácia obchodovala aj legálne, čím dokázala čiastočne kamuflovať podvod.

Minulý týždeň vyšetrovalo tri dni 300 maďarských finančných vyšetrovateľov, 50 daňových revízorov, 70 colníkov a príslušníkov ďalších špecializovaných jednotiek na 100 miestach. Prehľadávali kancelárie a sklady dotknutých maďarských podnikov, pričom nákladnými autami odniesli 600 vriec účtovných dokladov.

Vyšetrovatelia zhabali zatiaľ majetok vo výške jednej miliardy forintov (3,2 milióna eur) - nehnuteľnosti, bankové účty, hotovosť, autá, šperky a hodinky - a ďalej tovar v hodnote 1,8 miliardy forintov (5,8 milióna eur). V procese vyšetrovania vypočuli celkom 26 podozrivých, z nich 12 vzali do vyšetrovacej väzby.

V kauze odhaleného miliónového podvodu s DPH, za ktorou stojí maďarsko-slovenská sieť podnikov, nie je podozrivý z trestného činu ani jeden občan SR, uviedol dnes pre TASR maďarský Národný úrad pre dane a clá (NAV).