Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Odkaz na Navaľného hrobe: Toto je kandidát, ktorého sme chceli

Na snímke zľava matka opozičného politika Alexeja Navaľného Ľudmila a matka politikovej manželky Julije pri hrobe na Borisovskom cintoríne v Moskve, kde bol v Navaľnyj v piatok pochovaný v sobotu 2. marca 2024. Foto: TASR/AP

Navaľnyj zomrel v polovici februára vo väzení za polárnym kruhom, kde si odpykával 19-ročný trest odňatia slobody, ktorý bol považovaný za politickú odplatu za jeho kampaň proti politike Kremľa.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 17. marca (TASR) - Obyvatelia Moskvy aj počas prebiehajúcich ruských prezidentských volieb prinášajú kvety a odkazy na hrob opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorého začiatkom marca pochovali na Borisovskom cintoríne v hlavnom meste. Informuje o tom stanica BBC, podľa ktorej bolo počas nedeľňajšieho posledného dňa volieb zadržaných po celej krajine vyše 50 ľudí.

"Toto je kandidát, ktorého sme chceli," znel rukou napísaný odkaz zanechaný na Navaľného hrobe, na ktorom sa aktuálne nachádza veľká hromada čerstvých kvetov.

Spravodajca BBC videl na hrobe aj list papiera, ktorý vyzeral ako hlasovací lístok, na ktorom bolo meno Vladimira Putina nahradené menom Navaľného.

Po celom Rusku bolo počas tretieho, posledného dňa prezidentských volieb zadržaných viac než 50 ľudí. Najviac, minimálne 23, zatkli v Kazani, 10 v Moskve a päť v Petrohrade, hlásila monitorovacia skupina OVD-Info.

Pred volebnými miestnosťami v ruskej metropole Moskva sa v nedeľu predpoludním začali tvoriť ľudí čakajúcich na odovzdanie hlasu v prezidentských voľbách. Čakali disciplinovane, ticho, bez politických prejavov.

Vdova po zosnulom vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom predtým vyzvala Rusov, aby prišli masovo hlasovať v nedeľu napoludnie a symbolicky tak vyjadrili svoj protest proti dlhoročnému šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, ktorý vo voľbách nemá skutočného súpera.

Zároveň vyzvala Rusov, aby po príchode do volebných miestností volili ktoréhokoľvek kandidáta okrem Putina, zneplatnili svoje hlasovacie lístky, alebo na ne napísali veľkými písmenami meno Navaľnyj.

Navaľnyj zomrel v polovici februára vo väzení za polárnym kruhom, kde si odpykával 19-ročný trest odňatia slobody, ktorý bol považovaný za politickú odplatu za jeho kampaň proti politike Kremľa.