Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Odkaz ruského námorníka vo fľaši našli o 50 rokov na Aljaške

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Ivanoff zverejnil fotografiu fľaše a správy na Facebooku 5. augusta.

Anchorage 19. augusta (TASR) - Muž zbierajúci drevo na kúrenie na americkej Aljaške našiel fľašu s ručne písaným, vyše 50 rokov starým odkazom vo vnútri, kde ruský námorník, autor správy, želá nálezcovi "šťastnú plavbu".

Na nedatovanej snímke Tylera Ivanoffa, asistenta učiteľa v meste Shishmaref na Aljaške, je fľaša s ručne písaným, vyše 50 rokov starým odkazom ruského námorníka, ktorú našli na na Aljaške.
Foto: TASR/AP


"Srdečné pozdravy! Z materskej lode VRXF Sulak ruskej flotily na Ďalekom východe," stálo v odkaze. "Želáme ti veľa zdravia a dlhé roky života a šťastnú plavbu. 20. júna 1969," písalo sa v správe, z ktorej v pondelok citovala tlačová agentúra AFP.

Tyler Ivanoff, asistent učiteľa v meste Shishmaref na Aljaške, spozoroval fľašu na pobreží neďaleko svojej dediny a jej plastový uzáver odstránil zubami.

"Vnútrajšok bol stále suchý a stále bol cítiť vínom alebo niečím podobným, starým alkoholom. Správa bola suchá," povedal nálezca pre aljašské noviny Nome Nugget.

Ivanoff zverejnil fotografiu fľaše a správy na Facebooku 5. augusta.

Ale tým sa ešte príbeh nekončí.

Ruská televízna stanica Rossija 1 vystopovala autora podľa spiatočnej adresy vo Vladivostoku - je ním Anatolij Bocanenko, kapitán sovietskej lode vo výslužbe, teraz žijúci na Krymskom polostrove.

Televízia urobila rozhovor s Bocanenkom, ktorý si na túto príležitosť obliekol námornú uniformu. Vyhlásil, že na lodi Sulak slúžil v roku 1965 ako 35-ročný.

S pohľadom upretým na správu v reportérovom smartfóne Bocanenko povedal: "To nie je môj rukopis." Ale potom spoznal spiatočnú adresu svojho starého bydliska vo východoruskom prístavnom meste Vladivostok.

"Je to naozaj skvelé, ako sa z malej fotografie stal príbeh," napísal Ivanoff na Facebooku.