Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

E. Kukan je za plnú integráciu Č. Hory v EÚ, odklad by bol neférový

Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V Bruseli sa viedli intenzívne rokovania v prospech Čiernej Hory, ktorá mala podporu väčšiny členských štátov únie.

Bratislava/Brusel 26. júna (TASR) - Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan privítal dnes rozhodnutie európskej diplomacie otvoriť prístupové rokovania s Čiernou Horou. Uviedol, že ďalší odklad by bol pre túto západobalkánsku krajinu neférový a nespravodlivý.

Slovenský europoslanec, ktorý je členom výboru EP pre zahraničnú politiku a vedúci parlamentnej delegácie pre spoluprácu s Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom, Čiernou Horou a Kosovom, uviedol, že europarlament už dávnejšie odporučil Európskej rade ústretovosť voči Čiernohorcom.

Dodal, že EP tiež podporil odporúčanie Európskej komisie z 22. mája, aby lídri EÚ už v júni umožnili Čiernej Hore začatie prístupových rokovaní.

"Už dlhší čas sa povrávalo po chodbách, že tri krajiny - Holandsko, Francúzsko a Švédsko - by dali prednosť tomu, aby sa tento proces ešte odložil," povedal Kukan v rozhovore pre TASR.

Spresnil, že podľa jeho informácií sa viedli intenzívne rokovania v prospech Čiernej Hory, ktorá mala podporu väčšiny členských štátov únie.

Podľa slovenského europoslanca tesne pred summitom EÚ z 28. a 29. júna už len Holandsko zastávalo odmietavú pozíciu a v rámci princípu konsenzu mohlo stopnúť a oddialiť júnové šance Čiernej Hory. Nakoniec sa však diplomatom podarilo presvedčiť všetky strany a Čiernohorci sa môžu tešiť na finálne schválenie svojich očakávaní v Európskej rade.

Tu bude player


"Myslím si, že keby sa to odložilo, že by to bolo neférové a nespravodlivé voči Čiernej Hore. Už v decembri sa čakalo, že to dostanú, potom to bol marec," opísal Kukan očakávania Čiernohorcov.

V súvislosti s obavami Holanďanov a ďalších, ktorí vyčítali Podgorici, že nedostatočne bojuje s korupciou a organizovaným zločinom, Kukan uviedol, že Čiernohorci majú v tejto oblasti ešte veľa vecí doplniť a splniť.

Upozornil ale na skutočnosť, že vďaka novému prístupu Európskej komisie sa ako prvé budú otvárať "najťažšie" kapitoly 23 a 24, týkajúce sa korupcie a zločinnosti.

"To znamená, že hneď sa začnú riešiť tie najdôležitejšie otázky. Nemáme teda dôvody ťahať Čiernohorcov za nos," upozornil slovenský europoslanec.

Ďalší odklad prístupového procesu by podľa Kukana viedol k strate dôveryhodnosti EÚ na Balkáne. Naopak to, že Čierna Hora dnes dostala zelenú, bude podľa neho obrovský pozitívny a povzbudzujúci signál aj pre ďalšie krajiny západného Balkánu smerom k európskej integrácii. Nezávisle od toho, či už majú kandidátsky štatút, ako napríklad Srbsko, alebo sa oň ešte iba uchádzajú.



MZV SR privítalo rozhodnutie Rady EÚ ohľadom Čiernej Hory

Slovenský rezort diplomacie privítal dnešné rozhodnutie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti ohľadom Čiernej Hory. Ministri zahraničných vecí rozhodli o začatí prístupového procesu pre Čiernu Horu ešte v tomto mesiaci, čo pre túto balkánsku krajinu znamená ďalší krok k členstvu v EÚ.

"Otvorenie náročných rokovaní o vstupe do EÚ je zaslúženým výsledkom práce vlády, uskutočnených reforiem, odhodlania a dôvery občanov Čiernej Hory a jej vedenia v politiku rozširovania Európskej únie. Úspech Čiernej Hory, ku ktorému aj Slovensko prispelo svojimi diplomatickými aktivitami a pomocou pri transformácii krajiny a príprave na rokovania s EÚ, bude aj jasný signál ďalším krajinám regiónu západného Balkánu, že ich európska perspektíva je reálna a že transformačný a integračný proces prináša výsledky," píše sa vo vyhlásení rezortu.

Dnešné rozhodnutie diplomatov by mali potvrdiť najvyšší európski lídri počas zasadania Európskej rady v Bruseli vo štvrtok 28. júna, čo znamená, že rokovania medzi EÚ a delegáciou Čiernej Hory sa môžu začať už 29. júna. Slovenský rezort v súvislosti s tým hovorí o ďalšej etape na ceste Čiernej Hory do EÚ a sľubuje podporu v tomto integračnom úsilí.