Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Odložený súdny proces s obžalovanými islamistami sa začne 30. novembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na predbežnom pojednávaní, ktoré sa uskutočnilo v prvej polovici septembra, požiadali obhajcovia obžalovaných o odstránenie sklenených kabín.

Brusel 7. októbra (TASR) - Súdny proces s obžalovanými v prípade teroristických útokov, ktoré sa odohrali v Bruseli v roku 2016, sa obnoví 30. novembra. Pôvodne sa mal začať 10. októbra, no odložili ho, lebo sa nepodarilo nájsť vhodnú náhradu za kontroverzné sklenené kabíny. V piatok o tom informoval belgický súd. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na predbežnom pojednávaní, ktoré sa uskutočnilo v prvej polovici septembra, požiadali obhajcovia obžalovaných o odstránenie sklenených kabín. Tieto jednomiestne boxy vybavené iba ventilačným systémom a malou štrbinou na komunikáciu s právnikmi podľa nich spochybňujú prezumpciu neviny a sťažujú účasť obžalovaných na pojednávaniach.

K tomu sa priklonil aj súd, ktorý rozhodol, že sklenené kabíny porušujú článok 6 Európskeho dohovoru o ľudských právach – právo na spravodlivý proces.

Pri útokoch 22. marca 2016 v Bruseli na letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek zahynulo 32 ľudí a približne 340 ďalších utrpelo zranenia.

Súdne pojednávanie v súvislosti s útokmi by malo trvať šesť až deväť mesiacov, pripomína AFP. Pred súd sa postaví desať obžalovaných.