Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Odobrili nové pravidlá na lepšiu ochranu pracovníkov EÚ pred azbestom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nové pravidlá zahŕňajú aj nové požiadavky na prísnejšiu ochranu pracovníkov.

Brusel/Štrasburg 3. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) schválil v utorok nové pravidlá na ochranu pracovníkov v EÚ pred zdravotnými rizikami súvisiacimi s azbestom a na zlepšenie včasnej detekcie azbestu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Za smernicu, už dohodnutú s členskými štátmi EÚ, ktorá zníži limity vystavenia sa azbestu na pracovisku a vyzýva na používanie modernejších a presnejších technológií na zisťovanie prítomnosti tenkých azbestových vlákien, zahlasovalo 614 poslancov, dvaja boli proti a štyria sa zdržali hlasovania.

Cieľom smernice je znížiť vystavenie azbestovým vláknam na najnižšiu možnú úroveň. Limit pracovnej expozície (OEL) bude desaťkrát nižší, pretože limitná hodnota sa zníži z 0,1 na 0,01 vlákna azbestu na kubický centimeter (cm3) bez prechodného obdobia.

Po maximálnom prechodnom období šiestich rokov budú musieť členské štáty prejsť na modernejšiu a citlivejšiu technológiu, ktorá dokáže detegovať vlákna, konkrétne na elektrónovú mikroskopiu. Potom budú mať možnosť buď znížiť úroveň na 0,002 vlákna azbestu na cm3 s výnimkou tenkých vlákien, alebo na 0,01 vlákna azbestu na cm3 vrátane tenkých vlákien.

Nové pravidlá zahŕňajú aj nové požiadavky na prísnejšiu ochranu pracovníkov. Budú musieť nosiť individuálne ochranné a dýchacie prostriedky, oblečenie bude musieť byť bezpečne vyčistené, bude vykonaná dekontaminačná procedúra a požiadavky na kvalitné školenie pracovníkov.

"Nové pravidlá drasticky znižujú úroveň azbestu, ktorému sú pracovníci vystavení, a chránia ich pred nebezpečným karcinogénom. Keďže však neexistuje bezpečná úroveň vystavenia azbestu, nové pravidlá chránia pracovníkov aj tým, že im poskytujú ochranné odevy a dýchacie zariadenia, čím chránia tých, ktorí sú v prvej línii renovácie budov," vysvetlil situáciu rumunský poslanec Dragoš Pislaru, ktorý je predsedom Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci.

Pred zverejnením smernice v Úradnom vestníku EÚ a nadobudnutím účinnosti jej text ešte musí schváliť aj Rada EÚ (členské štáty), čo je však už len formalita.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)