Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Odporcovia brexitu demonštrovali v uliciach Londýna a Edinburghu

Odporcovia brexitu na proteste v Londýne. Foto: TASR/AP

Demonštrácie v Británii sa konali v čase, keď si EÚ pripomína 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv, ktoré vytvorili jeden zo základov súčasného európskeho spoločenstva.


Londýn 25. marca (TASR) - Tisíce demonštrantov sa zhromaždili dnes v Londýne a Edinburghu, aby protestovali proti plánovanému vystúpeniu Británie z Európskej únie. Odporcovia tzv. brexitu vyšli do ulíc iba niekoľko dní pred tým, ako má britská vláda formálne uplatniť článok Lisabonskej zmluvy o ukončení členstva krajiny.

Účastníci londýnskej demonštrácie pod heslom "Spojte sa za Európu" pochodovali od Hyde Parku cez Trafalgarské námestie a centrum mesta až k sídlu britského parlamentu na brehu Temže. Mnohí z nich niesli vlajky EÚ a transparenty s výzvami na ustúpenie od brexitu.

Podľa britských médií sa iba na pochode v Londýne zúčastnilo viac ako 25.000 ľudí.

Demonštrácie v Británii sa konali v čase, keď si EÚ pripomína 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv, ktoré vytvorili jeden zo základov súčasného európskeho spoločenstva. Lídri členských krajín Únie s výnimkou Británie prijali dnes pri tejto príležitosti v Ríme spoločnú deklaráciu, ktorou potvrdili záujem pokračovať v európskom projekte.

O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v referende z 23. júna 2016. Britská premiérka Theresa Mayová plánuje budúcu stredu formálne uplatniť článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím otvorí proces ukončenia členstva. Očakáva sa, že rokovania o brexite medzi Londýnom a Bruselom potrvajú najmenej dva roky.

Okrem Británie sa konali dnes masové demonštrácie na podporu európskej jednoty aj v Berlíne či vo Varšave. Súčasťou berlínskeho podujatia bolo zbúranie symbolického múru z kartónových škatúľ na mieste, kde kedysi rozdeľoval nemeckú metropolu skutočný múr.