Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Odporcovia jadra vytvorili ľudskú reťaz okolo parlamentu v Tokiu

Antinukleárne protesty v Japonsku Foto: TASR/AP

Podľa organizátorov sa akcie zúčastnilo 200.000 ľudí, polícia ich počet odhadla na 10.000 až 20.000.

Tokio 29. júla (TASR) - Niekoľko tisíc japonských odporcov využívania jadrovej energie vytvorilo dnes ľudskú reťaz okolo budovy parlamentu v Tokiu.

So sviečkami a malými elektrickými lampami obkolesili demonštranti budovu tesne pred zotmením. Bezpečnostné sily proti nim nezasiahli. Podľa organizátorov sa akcie zúčastnilo 200.000 ľudí, polícia ich počet odhadla na 10.000 až 20.000, uviedli japonské médiá.

Demonštranti počas pochodu z parku v centre Tokia skandovali heslá ako "Nepotrebujeme jadrové elektrárne" a "Sme proti opätovnému spusteniu reaktorov". Na jednom transparente vyzývali premiéra Jošihika Nodu na odstúpenie, informovala agentúra Kjódo.

Hnutie odporcov jadrovej energie dostalo druhý dych po tom, čo Nodova vláda opäť spustila dva z 50 jadrových reaktorov, postupne odstavených po vlaňajšej katastrofe vo Fukušime. Dovtedy nedošlo v Japonsku po celé desaťročia k žiadnemu významnému odporu proti jadrovým elektrárňam.

Všetko sa zmenilo v marci 2011 po udalostiach v elektrárni Fukušima-I, ktorá bola vážne poškodená. Došlo dokonca k roztaveniu jadra reaktora a kontaminovaniu rozsiahleho územia radiáciou. Išlo o najhoršiu haváriu pri mierovom využívaní jadrovej energie od katastrofy v Černobyle v roku 1986.