Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Odporcovia summitu G7 prišli k bezpečnostným ohradám pri zámku Elmau

Summit G7 v Nemecku 7. júna 2015. Foto: TASR/AP Photo

Úrady zaznamenali počas sobotňajšej demonštrácie odporcov summitu G7 v Garmisch-Partenkirchene iba minimálne incidenty, ktoré sa zaobišli bez zatýkania.

Elmau 7. júna (TASR) - Približne 200 odporcov summitu skupiny G7 dorazilo dnes napoludnie k zámku Elmau, upravenom na luxusný hotel, v bavorskom okrese Garmisch-Partenkirchen na juhu Nemecka, kde sa koná schôdzka lídrov zo skupiny priemyselne najrozvinutejších krajín sveta.

Aktivisti narazili na bezpečnostné zátarasy, pri ktorých hliadkovalo približne 100 policajtov. Dav skandoval heslá ako "Sloboda a mier, zastavte G7!" a mávali transparentmi s nápismi ako "Politika pre ľudí, nie pre trhy". Situácia v mieste konania summitu je podľa bezpečnostných zložiek relatívne pokojná, napísala agentúra AP.

Demonštranti sa vydali na pochod dnes ráno zo stanice v meste Garmisch-Partenkirchen, ktoré je od prísne stráženého alpského zámku Elmau vzdialené približne osem kilometrov. Po celú dobu pochodu po prašnej ceste ich sprevádzala polícia. Úrady hlásili iba minimálne roztržky s políciou.

Ľavicoví aktivisti z protestného tábora na kraji Garmisch-Partenkirchenu sa dnes ráno tiež neúspešne pokúsili zablokovať hlavnú cestu smerujúcu k zámku Elmau, po ktorej prichádzali delegácie účastníkov summitu. Ďalší výtržníci blokovali železničnú trať.

Úrady zaznamenali počas sobotňajšej demonštrácie odporcov summitu G7 v Garmisch-Partenkirchene iba minimálne incidenty, ktoré sa zaobišli bez zatýkania.

Organizátori protestov v Garmisch-Partenkirchene očakávajú účasť aktivistov rôznych politických názorov vrátane bojovníkov proti chudobe, ochrancov práv zvierat, ekologických aktivistov či anarchistov.

Nemecký súd povolil iba malej skupine 50 demonštrantov protestovať priamo pri zámku Elmau, a to vo vzdialenosti "na dohľad a dosluch" od miesta konania summitu. Demonštranti však nebudú mať povolené vojsť cez bezpečnostný koridor vytvorený v bezprostrednej blízkosti podujatia.

Na poriadok bude počas summitu dohliadať vyše 22.000 policajtov.