Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

ODS chce vyčkať na nedôveru Rusnokovej vláde, ČSSD sa pokúsi o voľby

Jiří Rusnok. Foto: TASR

Občianski demokrati sú presvedčení, že kabinet Jiřího Rusnoka dôveru v snemovni nezíska.

Praha 27. júna (TASR) - Predstavitelia Občianskej demokratickej strany (ODS) i Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) potvrdili dnes na rokovaniach svojich vedení doteraz známe postoje k úradníckej vláde. Vyplýva to z informácií tamojších elektronických médií.

Občianski demokrati mienia vyčkať na druhý pokus hlavy štátu o zostavenie vlády. Sú presvedčení, že kabinet Jiřího Rusnoka dôveru v snemovni nezíska a prezident Miloš Zeman potom bude viac rešpektovať existenciu väčšiny 101 hlasov pre podporu kabinetu ich kandidátky Miroslavy Němcovej na pôdoryse doterajšej koalície ODS-TOP 09-LIDEM. Výkonná rada ODS sa zhodla dnes na tejto stratégii. Strana súčasne vyzvala Zemana, aby sa vrátil k štandardným krokom pri riešení politickej krízy.

ČSSD sa naopak nevzdáva a dúfa, že sa jej podarí presadiť predčasné voľby. Hlasovanie o rozpustení Poslaneckej snemovne by sociálni demokrati radi dosiahli do polovice júla, predpokladom je však zozbieranie 120 hlasov poslancov. Toľko však opozícia bez podpory ODS alebo TOP 09 nedá dokopy.