Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

ODS ponúkla TOP 09 miesto predsedu Snemovne, ČSSD rokovala so Zemanom

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Martin Baumann

Predstavitelia celej koalície sa tiež dohodli na tom, že šéf Snemovne sa bude voliť ešte pred hlasovaním o dôvere vláde.

Praha 22. júna (TASR) - Česká ODS na dnešnom rokovaní strán vládnej koalície ponúkla post predsedu Poslaneckej snemovne strane TOP 09.

Predstavitelia celej koalície sa tiež dohodli na tom, že šéf Snemovne sa bude voliť ešte pred hlasovaním o dôvere vláde - občianski demokrati tak vyhoveli podmienke TOP 09.

Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Súčasná predsedníčka dolnej komory českého parlamentu Miroslava Němcová (ODS) by sa podľa predstáv koalície mala stať premiérkou novej vlády po tom, čo Petr Nečas podal demisiu. Politickú krízu vyrieši prezident Miloš Zeman, ktorý vedie rokovania s predstaviteľmi vládnych strán a svoje rozhodnutie má oznámiť v utorok 25. júla.

Bývalý premiér Nečas (ODS) odstúpil z postu v pondelok 17. júla kvôli údajnej korupcii vo vysokých politických kruhoch vrátane Úradu vlády.

Prezident Zeman dnes na zámku v Lánoch absolvoval aj rokovania so zástupcami opozičných sociálnych demokratov (ČSSD), ktorí presadzujú predčasné voľby ako riešenie politickej krízy. Prvý podpredseda ČSSD Michal Hašek medzitým uviedol pre denník Právo, že po návšteve v Lánoch verí tomu, že prezident Zeman nesklame svoje predchádzajúce názory ohľadne budúcej vlády. Tým rovnako ako predseda KSČM Vojtěch Filip naznačil, že prezident nezvolí variant pokračovania súčasnej koalície.

Hašek spolu s predsedom ČSSD Bohuslavom Sobotkom zopakoval Zemanovi na dnešných rokovaniach v Lánoch, že strana stále žiada rozpustenie Snemovne a vypísanie predčasných volieb. Sociálni demokrati tiež po stretnutí so Zemanom povedali novinárom, že sa v nasledujúcich dňoch budú snažiť nájsť v Snemovni 120 poslancov naprieč celým politickým spektrom, ktorí by rozpustenie dolnej komory podporili. Uviedli to v správe Novinky.cz.