Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Odštartovala raketa Falcon Heavy s 24 družicami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Raketa Falcon Heavy odštartovala z vesmírneho strediska NASA o 02.30 h miestneho času (08.30 h SELČ). Išlo o celkovo tretí štart rakety Falcon Heavy.

Washington 25. júna (TASR) - Z Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral v americkom štáte Florida odštartovala v utorok raketa Falcon Heavy spoločnosti SpaceX, ktorá na obežnú dráhu Zeme vynesie 24 výskumných družíc. Informovala o tom agentúra AP.

Raketa Falcon Heavy odštartovala z vesmírneho strediska NASA o 02.30 h miestneho času (08.30 h SELČ). Išlo o celkovo tretí štart rakety Falcon Heavy, ale prvý, ktorý sa uskutočnil na objednávku ozbrojených síl Spojených štátov a prvý, ktorý sa realizoval v noci.

Po niekoľkých minútach letu sa od rakety oddelili dva pomocné stupne a bezpečne pristáli na Myse Canaveral - podobne ako v apríli.

Falcon Heavy v roku 2018 vyniesla do kozmu červený športový automobil značky Tesla na elektrický pohon, ktorý momentálne obieha okolo Slnka. Na sedadle vodiča je figurína astronauta v skafandri, ikonická postava z piesne Starman od Davida Bowieho.

Spoločnosti SpaceX a Tesla patria konštruktérovi a podnikateľovi Elonovi Muskovi.