Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Odstúpenie eurokomisára Dalliho chcú využiť lobisti

John Dalli, eurokomisár podozrivý z korupcie. Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku John Dalli odstúpil na základe obvinení, o ktorých tvrdí, že sú nepravdivé. Pracovať na novej smernici o tabaku chce aj naďalej.

Brusel 17. októbra (TASR) - Utorková prekvapivá rezignácia eurokomisára pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Johna Dalliho na základe podozrenia z údajného pokusu o ovplyvnenie európskej legislatívy týkajúcej sa obchodu s tabakovými výrobkami upriamila pozornosť verejnosti na pripravovanú smernicu EÚ o tabaku.

Odstúpivší komisár tvrdí, že aj napriek opusteniu tejto funkcie bude pokračovať v práci, aby doteraz vynaložené úsilie svojho úradu na revíziu smernice o tabaku nevyšlo zbytočne a smernica bola prijatá podľa doterajších plánov. Túto správu uverejnili európske politické noviny New Europe online v utorok neskoro večer.

V správe, ktorú dnes uviedol európsky internetový denník EUobserver, sa Dalli v rozhovore pre maltské noviny MaltaToday vyjadril, že je nevinný a nie sú nijaké relevantné dôkazy o jeho účasti na ovplyvňovaní európskej tabakovej legislatívy. Zároveň dodal, že ide o vymyslené skutočnosti za účelom bojkotovať jeho úsilie.

O niečo neskôr sa Dalli v rozhovore pre maltskú televíznu stanicu TVM vyjadril, že odstúpil z funkcie preto, aby mal voľné ruky brániť sa nepravým obvineniam. Dodal, že preňho sú obvinenia z korupcie akýmsi "déja vu". Dalli ešte pred prevzatím funkcie eurokomisára, doma na Malte, čelil viacerým podobným obvineniam, pričom ho súdy zakaždým oslobodili.


Usvedčujú ho vraj e-maily

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Michal Svítok
EUobserver však dnes upozornil na skutočnosť, že denník MaltaToday má kópiu e-mailovej správy z roku 2011, určenú pre švédsku spoločnosť Swedish Match, v ktorej starosta maltského mesta Sliema, Silvio Zammit, žiada peniaze pre brokera, ktorý sa mal stretnúť s komisárom Dallim. Starosta Zammit v utorok na svoju funkciu rezignoval.

V tomto kontexte je zaujímavé stanovisko tabakovej lobistickej skupiny Unitab, ktorá má sídlo v Paríži a zastupuje záujmy pestovateľov tabaku. Unitab oznámila, že dnes vyzvala EÚ, aby zrušila návrhy smernice vypracovanej Dallim a začala nový, transparentnejší proces revízie doterajšej legislatívy o tabakových výrobkoch.

Na druhej strane protifajčiarsky zameraná mimovládna organizácia Smoke Free Partnership z Bruselu uviedla, že nie je nijaký dôvod, aby EÚ oneskorila prijatie novej smernice o tabaku, ktorá mala uzrieť svetlo sveta ešte do konca tohto roku.