Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Odstúpila nórska Anniken Huitfeldtová, premiér reorganizuje vládu

Na archívnej snímke Anniken Huitfeldtová. Foto: TASR/AP

Nedávno sa dostala pod paľbu kritiky po tom, ako vyšlo najavo, že jej manžel obchodoval počas jej pôsobenia vo funkcii ministerky s akciami viacerých firiem.

Oslo 16. októbra (TASR) - Nórska ministerka zahraničných Anniken Huitfeldtová odstúpila v pondelok zo svojej funkcie. V úrade ju nahradí doterajší minister životného prostredia Espen Barth Eide. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Huitfeldtová bola ministerkou zahraničných vecí od októbra 2021, pričom vo vláde zastávala rôzne prominentné pozície už v rokoch 2008 až 2013, keď bol premiérom Jens Stoltenberg, terajší generálny tajomník NATO.

Nedávno sa dostala pod paľbu kritiky po tom, ako vyšlo najavo, že jej manžel obchodoval počas jej pôsobenia vo funkcii ministerky s akciami viacerých firiem, vrátane zbrojárskej spoločnosti Kongsberg Gruppen, ktorá v dôsledku vojny na Ukrajine profitovala zo štátnych zákaziek.

Jeho konanie vyvolalo otázky týkajúce sa Huitfeldtovej možného konfliktu záujmov, približuje agentúra AFP. Samotná ministerka koncom augusta priznala, že jej manžel nakúpil predmetné akcie "v oveľa väčšom rozsahu", než jej bolo známe, a ospravedlnila sa.

Premiér Jonas Gahr Störe povedal, že tento škandál bol len jedným z dôvodov jej odstúpenia. K demisii Huitfeldtovej došlo paralelne s reorganizáciou vlády. K tej Störe pristúpil v reakcii na septembrové komunálne voľby do mestských zastupiteľstiev, v ktorých jeho stredoľavicovú Stranu práce porazila pravicovejšie orientovaná opozícia, čo sa stalo prvýkrát od roku 1924, uvádza agentúra AP.

K zmenám došlo na ministerstvách vedy a rybolovu. Zároveň vzniklo aj nové ministerstvo pre digitalizáciu a administratívu. Störe v súvislosti s reorganizáciou kabinetu povedal, že istým oblastiam politiky chce jeho vláda venovať v budúcnosti väčšiu pozornosť.