Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Odsúdeného expremiéra Šinavatru podmienečne prepustili na slobodu

Podporovateľ čaká pred rezidenciou bývalého thajského premiéra Thaksina Šinavatru, kým ho podmienečne prepustia. Foto: TASR/AP

Kontroverzného miliardára po návrate do vlasti v auguste uväznili na osem rokov za úplatkárstvo a zneužitie právomocí.

Bangkok 18. februára (TASR) - Odsúdeného thajského expremiéra Thaksina Šinavatru, ktorý sa vlani vrátil z 15-ročného dobrovoľného exilu, v nedeľu podmienečne prepustili na slobodu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Kontroverzného miliardára, ktorý bol dvakrát zvolený za predsedu vlády a zosadený počas vojenského prevratu v roku 2006, po návrate do vlasti v auguste uväznili na osem rokov za úplatkárstvo a zneužitie právomocí.

Trest mu však následne skrátil na jeden rok kráľ Mahá Vatčirálongkón. Thajská vláda minulý týždeň oznámila, že 74-ročný Šinavatra má nárok na predčasné prepustenie vzhľadom na jeho vek a zdravotný stav.

Posledného pól roka strávil v policajnej nemocnici v centre Bangkoku, kam ho pre zdravotné ťažkosti presunuli z väzenia po odsúdení za korupciu a zneužitie právomocí počas výkonu svojej niekdajšej funkcie. Verdikty expremiér označil za politicky motivované.

Pred nemocnicou, z ktorej Šinavatru v nedeľu odviezli do jeho rezidencie v Bangkoku, sa zhromaždilo niekoľko ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s jeho predčasným prepustením.

AFP dodáva, že presné podrobnosti prepustenia Šinavatru nie sú jasné, ale môže podliehať monitorovaniu vrátane nosenia elektrického náramku na členku a obmedzeniam v cestovaní.

Šinavatrovu vládu zvrhla vojenská junta ešte v roku 2006. O dva roky neskôr sa uchýlil do exilu, aby sa vyhol väzeniu, nikdy sa však neprestal vyjadrovať k záležitostiam kráľovstva a zostal politicky aktívny. Opakovane sa pritom zaviazal vrátiť sa do vlasti. Napokon tak spravil vlani v deň, keď sa stal novým premiérom krajiny Séttchá Tchavísin z rovnakej strany Za Thajsko, ktorého podporili aj strany spriaznené s armádou.

Šinavatra, bývalý telekomunikačný magnát a majiteľ futbalového klubu Manchester City, je jednou z najvplyvnejších a zároveň kontroverzných postáv modernej thajskej histórie. Úspech si získal najmä pre populistickú politiku v prospech vidieckeho obyvateľstva. Premiérom bol v rokoch 2001 - 2006.

Jeho strana však zostala významným hráčom na thajskej politickej strane aj po jeho úteku do exilu. Premiérkou sa neskôr stala Šinavatrova mladšia sestra Jinglak Šinavatrová, ktorá krajinu viedla v rokoch 2011-2014. Do exilu sa následne taktiež uchýlila niekoľko týždňov pred ďalším prevratom. Ten v krajine nastolil vládu junty, ktorá tam pretrvala až do vlaňajších volieb.