Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Odsúdený bieloruský umelec,ktorý provokoval Lukašenka,zomrel vo väzení

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Puškin bol autorom viacerých diel a politických performancií, v ktorých si bral na mušku Lukašenka.

Tallinn/Minsk 11. júla (TASR) — Bieloruský umelec, performer a karikaturista Ales Puškin zomrel vo väzení vo svojej vlasti, hoci podľa dostupných informácií netrpel nijakým ochorením. Informovali o tom v utorok aktivisti a jeho manželka, píše agentúra AFP.

Päťdesiatsedemročný Puškin, ktorý sa vo svojej tvorbe často kriticky vyjadroval na adresu bieloruského autoritatívneho lídra Alexandra Lukašenka, zomrel vo väznici v meste Hrodna ležiacom na západe Bieloruska. Príčina jeho smrti nie je známa, uviedlo bieloruské centrum pre ochranu ľudských práv Viasna.

Jeho manželka pre AFP uviedla, že "zomrel za nejasných okolností na väzenskej jednotke intenzívnej starostlivosti". Bieloruské úrady správu o smrti umelca nekomentovali.

Ales Puškin si vo väznici odpykával päťročný trest odňatia slobody. Ako aktívneho účastníka protilukašenkovských protestov ho v marci 2021 odsúdili za údajné podnecovanie nenávisti a znesvätenie štátnych symbolov. Počas vynášania verdiktu sa Puškin na protest proti rozsudku vyzliekol, po čom ho na 13 dní umiestnili na samotku.

Zármutok nad úmrtím Alesa Puškina vyjadrila aj exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorý zároveň vyzvala na vyšetrenie okolností jeho smrti. "Je jasné, že sa Pušnin stal ďalšou tragickou obeťou Lukašenkovho režimu," uviedla.

Puškin bol autorom viacerých diel a politických performancií, v ktorých si bral na mušku Lukašenka. Už v roku 1999 ho odsúdili na dva roky väzenia za to, že priviezol vozík s hnojom pred sídlo prezidenta v Minsku. V chráme v meste Bobr neďaleko Minska zase namaľoval Lukašenka v pekle obklopeného príslušníkmi poriadkovej polície.

Podľa organizácie Viasna v Bielorusku aktuálne väznia takmer 1500 politických väzňov vrátane laureáta Nobelovej ceny za mier Alesa Biaľackého. Represie voči odporcom režimu v Bielorusku sa výrazne pritvrdili od sfalšovaných prezidentských volieb z augusta 2020, po ktorých vypukli masové protesty proti Lukašenkovému "znovuzvoleniu".