Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Odsúdený exstarosta Chomutova na výkon trestu nenastúpil

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Alexander Novák mal dnes nastúpiť na výkon štvorročného trestu, na ktorý ho odsúdili za korupciu.

Praha 6. decembra (TASR) - Niekdajší starosta Chomutova, bývalý senátor Občianskej demokratickej strany (ODS) Alexander Novák, považovaný za jedného z tzv. krstných otcov v tejto vládnucej strane, mal dnes nastúpiť na výkon štvorročného trestu, na ktorý ho právoplatne odsúdili za korupciu. Vo väznici v Prahe-Pankráci sa však do konca pracovnej doby neobjavil, informoval internetový server Lidovky.cz.

Podľa informácií, ktoré poskytol serveru hovorca pankráckej väznice Jiří Dolejší, nástupné hodiny sa dnes skončili o 16.00 h. "Žiadnu informáciu o tom, že by nastúpil výkon trestu, nemám," konštatoval a dodal: "Ak by prišiel niekedy v noci, tak by ho vrchný inšpektor - človek, ktorý riadi väznicu - možno prijal." Mohol by ho ale tiež poslať späť domov a nariadiť mu, aby sa dostavil vo vyhradených hodinách, vyplynulo z jeho slov.

Dolejší poznamenal, že súdy sú obvykle v súvislosti s nástupom výkonu trestu veľkorysé a prípadný piatkový Novákov nástup na výkon trestu by ešte nebrali ako vyhýbanie sa tejto povinnosti. Toleruje sa omeškanie o niekoľko dní, uviedol Dolejší na margo obvyklej praxe.

Okresný súd v Chomutove zaslal Novákovi výzvu na nástup do väzenia presne pred tromi týždňami, ten ju však podľa slov jeho právneho zástupcu doteraz nedostal. "Ja som s klientom hovoril včera a nič mu nedoručili," uviedol advokát Jan Růžek. Ani on vraj nemá informáciu o tom, že by Novák mal dnes nastúpiť na výkon trestu.

Iba pred niekoľkými dňami požiadal odsúdený podnikateľ a politik o odklad výkonu trestu zo zdravotných dôvodov a zrejme počká, ako jeho žiadosť posúdi Väzenská služba. Tá musí rozhodnúť, či Novákovi je možné zabezpečiť adekvátnu starostlivosť v českých nápravno-výchovných zariadeniach. Jej stanovisko ešte nie je známe podobne ako charakter zdravotných problémov, ktoré sužujú Alexandra Nováka.

Niekdajší starosta Chomutova v roku 1999 vyjednal predaj mestských akcií v energetických spoločnostiach. Nemecká spoločnosť VNG zaplatila za ne mestu 317 miliónov korún, kým na Novákov účet v Rakúsku cez netransparentnú firmu so sídlom na Cypre pribudlo 40 miliónov korún.

Nováka súd popri nepodmienečnom treste odňatia slobody zaviazal aj na úhradu pokuty vo výške päť miliónov korún a na päť rokov mu zakázal verejnú činnosť.

Obhajoba podala však odvolanie na Najvyšší súd ČR a zaslala ministrovi spravodlivosti podnet na podanie sťažnosti pre porušenie zákona.