Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Odsúdili deväť ľudí za útok na macedónsky parlament v Skopje

Macedónska polícia sa snaží zablokovať demonštrantov pri vstupe do budovy parlamentu v Skopje, 27. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP všetkých deväť odsúdených priznalo svoju vinu a vyjadrilo ľútosť nad svojimi činmi.

Skopje 23. mája (TASR) - V Macedónsku dnes odsúdili deväť ľudí na šesť mesiacov podmienečne za spoluúčasť na výtržnostiach v macedónskom parlamente, v dôsledku ktorých utrpelo zranenia viac ako 100 ľudí. Podľa agentúry AP všetkých deväť odsúdených priznalo svoju vinu a vyjadrilo ľútosť nad svojimi činmi.

Rozhnevaný dav stúpencov dlhoročného premiéra Nikolu Gruevského vnikol 27. apríla do priestorov parlamentu a zaútočil na poslancov opozície po tom, ako zákonodarný zbor zvolil za svojho nového predsedu poslanca albánskej národnosti Talata Xhaveriho. Vládnuca Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) označila túto voľbu za "puč".

Pri násilnostiach z 27. apríla utrpelo zranenia vyše 100 ľudí. Medzi zranenými bolo niekoľko zákonodarcov vrátane nového designovaného premiéra Zorana Zaeva.

Polícia obvinila z účasti na útoku už viac ako 30 ľudí. Macedónske ministerstvo vnútra suspendovalo 16 predstaviteľov polície vrátane vysokopostaveného vládneho činiteľa kvôli tomu, že nezabránili výtržnostiam v parlamente.

Macedónsko sa po decembrových predčasných voľbách, v ktorých zvíťazila Gruevského strana, ocitlo v patovej situácii. Dlhoročnému premiérovi sa totiž nepodarilo vytvoriť nový kabinet, a jemu blízky prezident Gjorge Ivanov od februára odmietal poveriť zostavením vlády Zorana Zaeva, predsedu opozičného Sociálnodemokratického zväzu Macedónska (SDSM).

Zaev sa dohodol na koalícií s stranami etnických Albáncov. Prezidentovi sa ale nepáčil Zaevov prísľub partnerom z albánskych strán, že vyhovie ich požiadavkám na posilnenie zastúpenia v štátnej správe i na zavedenie albánčiny ako druhého úradného jazyka. Poverenie na zostavenie vlády dostal Zaev až 17. mája.