Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Odsúdili učiteľa, ktorý chcel v Sýrii bojovať po boku džihádistov

Screenshot z videa, ktoré na internete zverejnil Islamský štát Foto: YouTube.com

Britského učiteľa chémie z Manchestru, ktorému rodina prekazila plán odcestovať do Sýrie a bojovať v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát, odsúdili dnes v Londýne na šesť rokov väzenia.

Londýn 5. marca (TASR) - Britského učiteľa chémie z Manchestru, ktorému rodina prekazila plán odcestovať do Sýrie a bojovať v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), odsúdili dnes v Londýne na šesť rokov väzenia. Informovala o tom BBC.

Jamshed Javeed začal svoj odchod do Sýrie plánovať po tom, ako pomáhal s rovnakou cestou mladšiemu bratovi Mohammedovi. Javeed bol pritom "odhodlaný bojovať za džihád" napriek tomu, že ho rodina žiadala, aby od toho upustil. V snahe zabrániť mu v ceste mu príbuzní dokonca ukryli pas.

Polícia našla pri domovej prehliadke v Javeedovom ruksaku 1490 libier (vyše 2000 eur), termorukavice a bojové nohavice. Javeed však na súde trval na svojom údajnom zámere nebojovať s IS, ale iba pomôcť sýrskym civilistom.

Podľa sudcu Michaela Topolského Javeed "neplánoval návrat domov" a "ak by mohol, radšej by zomrel ako mučeník". Zohral tiež dôležitú úlohu aj v tom, že umožnil odchod svojho mladšieho brata a troch ďalších mužov do Sýrie, aby mohli bojovať po boku IS.

"Jeden z tých mladých mužov je mŕtvy. Ostatní traja sú naďalej nezvestní,"
uviedol na súde Topolski.

Sudca v rokovacej miestnosti pochválil Javeedovu rodinu za "odhodlanie a odvahu" v snahe prekaziť Javeedove plány.