Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Záplavy v Indii si vyžiadali najmenej 9 obetí, 140 ľudí je nezvestných

Odtrhnutá časť himalájskeho ľadovca sa v nedeľu 7. februára 2021 zrútila do rieky a spôsobila obrovský príval vody, ktorý prelomil priehradu a zničil mosty i cesty v štáte Uttarákhand na severe Indie. Foto: TASR/AP

Záchranné zložky evakuovali desiatky dedín ležiacich pri rieke Alaknanda.

Naí Dillí 7. februára (TASR) - Najmenej deväť ľudí zahynulo a 140 je nezvestných po tom, ako sa do rieky v severoindickom štáte Uttarákhand zrútila časť ľadovca a spôsobila rozsiahle potopy. Informovala o tom agentúra AP.

Obrovský príval vody zničil hydroelektráreň Rišiganga a poškodil hydroelektráreň Dhauliganga. Približne 140 zamestnancov týchto dvoch elektrární je nezvestných, uvádza AP. Agentúra AFP však píše o až 200 nezvestných. Obe stavby sa nachádzajú na rieke Alaknanda, ktorá tečie z Himalájí a vlieva sa do rieky Ganga. Záchranné zložky sa pokúšajú zachrániť najmenej 16 ľudí, ktorí uviazli v tuneli neďaleko priehrady Dhauliganga.
dtrhnutá časť himalájskeho ľadovca sa v nedeľu 7. februára 2021 zrútila do rieky a spôsobila obrovský príval vody, ktorý prelomil priehradu a zničil mosty i cesty v štáte Uttarákhand na severe Indie.
Foto: TASR/AP

Úrady evakuovali ľudí žijúcich pri brehoch spomínanej rieky a vypustili dve nižšie položené priehrady za účelom zabrániť zaplaveniu populárnych turistických miest Haridvár a Rišikéš.

Indický premiér Nárendra Módí na sociálnej sieti Twitter vyjadril štátu Uttarákhand solidaritu a dodal, že "túto nešťastnú situáciu monitoruje".

Odtrhnutý ľadovec spôsobil v Indii záplavy


Úrady v Indii sa obávajú, že pri rozsiahlych záplavách v štáte Uttarákhand na severe krajiny zahynuli desiatky ľudí.

Odtrhnutá časť himalájskeho ľadovca sa v nedeľu zrútila do miestnej rieky a spôsobila obrovský príval vody, ktorý prelomil priehradu a zničil mosty i cesty. Dosiaľ sú potvrdené tri obete. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Odtrhnutá časť himalájskeho ľadovca sa v nedeľu 7. februára 2021 zrútila do rieky a spôsobila obrovský príval vody, ktorý prelomil priehradu a zničil mosty i cesty v štáte Uttarákhand na severe Indie.
Foto: TASR/AP

Záchranné zložky evakuovali desiatky dedín ležiacich pri rieke Alaknanda a snažia sa dostať do najmenej jedného zavaleného tunela, kde podľa hovorcu polície uviazlo najmenej 16 ľudí.

V štáte Uttarákhand došlo v roku 2013 v dôsledku silných dažďov k rozsiahlym záplavám a zosuvom pôdy, ktoré si vyžiadali viac ako 1000 obetí, pripomína agentúra AP.