Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Egypt sa mstí za popravu, podnikol nálet na pozície IS v Líbyi

Screenshot z videa, ktoré zverejnil Islamský štát na internete Foto: Youtube.com

V reakcii na brutálne zabitie skupiny koptov egyptská vláda zakázala cesty do Líbye.

Káhira 16. februára (TASR) - Egypt dnes podnikol sériu náletov na bašty extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na území Líbye. Stalo sa tak po zverejnení videonahrávky brutálneho zabitia 21 koptských kresťanov, ktorých džihádisti zadržiavali niekoľko týždňov.

Operáciu egyptského letectva oznámil dnes ráno prostredníctvom rozhlasového vysielania hovorca egyptských ozbrojených síl. Súčasne ide o prvý prípad, keď Káhira verejne priznala, že podnikla vojenskú akciu v susednej Líbyi, kde medzi sebou už celé mesiace bojujú znepriatelené polovojenské oddiely.

Vo vyhlásení egyptskej armády sa uvádza, že bojové lietadlá zasiahli skrýše zbraní, poľné a výcvikové tábory IS v oblasti v blízkosti hraníc s Egyptom. Po misii v Líbyi sa všetky stroje bezpečne vrátili na domovskú základňu.

Nálet mal byť pomstou za krviprelievanie a odplatou pre vrahov, uviedla egyptská armáda.

Na twitterovom účte internetovej stránky, podporujúcej IS, sa v nedeľu večer objavil päťminútový videozáznam. Vidno na ňom skupinu mužov v oranžových kombinézach kráčajúcich po pláži, pričom každého z nich sprevádza maskovaný militant oblečený v čiernom. Po tom, ako jeden z militantov ozbrojených nožom krátko prehovoril po anglicky na kameru, muži v oranžovom odeve museli pokľaknúť a ich "sprievodcovia" im všetkým súčasne zoťali hlavu, uviedla agentúra AP.

Tvorcovia videa sa predstavili ako členovia takzvanej Tripoliskej provincie IS. Militanti, ktorí prisahali vernosť IS, zadržiavali skupinu 21 koptských kresťanov z Egypta od ich únosu, ku ktorému došlo koncom decembra 2014 a začiatkom januára tohto roku v meste Syrta v strednej Líbyi. Rodiny unesených opakovane kritizovali egyptskú vládu za nedostatok snahy dosiahnuť ich prepustenie.

V reakcii na brutálne zabitie skupiny koptov egyptská vláda zakázala cesty do Líbye. Vláda vyhlásila sedemdňový štátny smútok a prezident Abdal Fattáh as-Sísí zvolal mimoriadnu schôdzku, na ktorej sa zúčastní predseda vlády a zástupcovia tzv. silových rezortov. Sísí súčasne v televíznom prejave avizoval, že jeho krajina si vyhradzuje právo "odpovedať na túto tragédiu v primeranom čase a primeraným spôsobom".

Koptská cirkev v Egypte vyjadrila presvedčenie, že egyptské vedenie nenechá páchateľov tohto odsúdeniahodného zločinu bez trestu. Káhirská univerzita al-Azhar, ktorá je jednou z najvplyvnejších teologických inštitúcií sunnitského islamu, označila hromadnú popravu koptských kresťanov za "barbarstvo".