Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Odvolací orgán WTO dal za pravdu EÚ v jej daňovom spore s Brazíliou

Na ilustračnej delegáti kráčajú pred sídlom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Foto: TASR/AP

Odvolací orgán WTO potvrdil počiatočné rozhodnutie z augusta 2017, že viaceré brazílske daňové programy nie sú v súlade s pravidlami WTO, pretože uprednostňujú domáce výrobky.

Brusel 14. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že Odvolací orgán Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sa postavil za argumenty EÚ v spore s Brazíliou týkajúcom sa priemyselných daňových opatrení, ktoré znevýhodňujú spoločnosti z EÚ.

Odvolací orgán WTO potvrdil počiatočné rozhodnutie z augusta 2017, že viaceré brazílske daňové programy nie sú v súlade s pravidlami WTO, pretože uprednostňujú domáce výrobky. Daňové programy znevýhodňujú najmä výrobky EÚ v oblasti automobilového priemyslu a informačných a komunikačných technológií tým, že poskytujú daňové výhody založené na miestnom obsahu zakomponovanom do výrobkov.

Podľa rozhodnutia WTO sú takéto opatrenia nezlučiteľné s právom tejto inštitúcie.

Exekutíva EÚ upozornila, že v dôsledku tohto rozhodnutia Brazília bude musieť zosúladiť svoje daňové programy s pravidlami WTO a bezodkladne odstrániť zakázané opatrenia.

Brazília je pre EÚ dôležitým obchodným partnerom. EÚ je druhým najväčším obchodným partnerom Brazílie, keď pokrýva viac ako 18 % obchodných vzťahov tejto krajiny. V mnohých odvetviach brazílskeho hospodárstva je EÚ najväčším zahraničným investorom. Prevažnú časť vývozov EÚ do Brazílie predstavujú stroje a zariadenia, chemické výrobky a dopravné prostriedky.

Reštriktívna obchodná politika Brazílie však viedla k poklesu vývozov tovaru do Brazílie z maximálnej hodnoty 40 miliárd eur v roku 2013 na 32,2 miliárd eur v roku 2017.

EÚ sa začala sporiť s Brazíliou na pôde WTO v decembri 2013. V júli 2015 podobný spor proti brazílskym daňovým programom spustilo Japonsko a oba prípady boli spojené.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)