Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Odvolací proces s expremiérom Berlusconim sa začne 18. januára

Silvio Berlusconi Foto: TASR/AP

Podľa žaloby mal byť v 90. rokoch osobne zapletený do série predajov televíznych práv, ktorých cena bola umelo nadhodnotená o stovky miliónov dolárov.

Rím 14. decembra (TASR) - Odvolací proces s talianskym expremiérom Silviom Berlusconim v kauze daňových podvodov, za ktoré ho prvostupňový súd odsúdil na štyri roky väzenia, sa začne 18. januára v Miláne. Druhostupňový súd ráta s piatimi pojednávaniami do 1. marca, informovala dnes tlačová agentúra APA.

Podľa nej zostáva otvorené, či môže byť rozsudok v odvolacom procese vôbec právoplatný, pretože nie je vylúčené ani premlčanie predmetnej trestnej činnosti.

V procese, ktorý sa začal pred šiestimi rokmi, bol Berlusconi jedným z celkove 11 obžalovaných.

Podľa žaloby mal byť v 90. rokoch osobne zapletený do série predajov televíznych práv, ktorých cena bola umelo nadhodnotená o stovky miliónov dolárov. Koncernu Mediaset to umožnilo získať na daňových únikoch 14 miliárd eur a financovať čierny fond, tvrdil prokurátor. Samotný Berlusconi vinu opakovane popieral aj v ďalších procesoch voči svojej osobe.

Verdikt prvostupňového súdu z 26. októbra 2012, podľa ktorého by Berlusconi tiež nemohol tri roky zastávať verejnú funkciu, prišiel iba niekoľko dní po tom, čo mediálny magnát oznámil, že sa v budúcoročných voľbách nebude znova uchádzať o post predsedu vlády. Medzičasom však opäť naznačil možnosť, že bude volebným lídrom svojej strany Ľud slobody (PdL).