Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Odvolací súd potvrdil trest smrti pre páchateľa masakru v Charlestone

Dylann Roof, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Roof počas pôvodného súdneho procesu neprejavil nad činom ľútosť, nepožiadal o milosť a trval na tom, že nie je duševne chorý.

Washington 26. augusta (TASR) - Americký odvolací súd potvrdil v stredu odsúdenie aj trest smrti pre Dylanna Roofa za rasovo motivovanú vraždu deviatich ľudí v prevažne černošskom kostole v meste Charleston v štáte Južná Karolína. Informovala o tom agentúra AP.

Výbor troch sudcov v meste Richmond jednomyseľne odmietol právny argument, že Roofovi nemalo byť dovolené, aby sa sám obhajoval počas tej časti súdneho procesu, keď sa rozhodovalo o výške trestu.

Roof totiž úspešne zabránil tomu, aby si členovia poroty vypočuli dôkazy o jeho duševnom stave. Spravil to však v "dôsledku bludu, že ho z väzenia zachránia belošskí rasisti, avšak len v prípade, že sa verejnosť nedozvie o jeho duševných poruchách," uviedol Roofov právnik.

Odvolací súd však potvrdil rozhodnutie nižšieho súdu, že Roof bol duševne spôsobilý postaviť sa pred súd.

Roof počas pôvodného súdneho procesu z roku 2017 nepredložil žiadne dôkazy, ani nepoložil žiadnemu zo svedkov nijakú otázku. Počas konania neprejavil nad činom ľútosť, nepožiadal o milosť a trval na tom, že nie je duševne chorý.

Dylann Roof (vľavo) obžalovaný z rasovo motivovaného masakru v Charlestone, počúva svojho obhajcu Billa McGuirea pred vynesením rozsudku na súde v americkom Charlestone 10. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


"Stále cítim, že som to musel spraviť. Každý, kto vo svojej mysli niečo nenávidí, má na to dobrý dôvod," vyhlásil počas finálneho súdneho konania. Po prečítaní verdiktu porotou neprejavil žiadne emócie.

Incident sa odohral v polovici júna 2015 počas čítania z Biblie v kostole africkej metodistickej episkopálnej cirkvi, ktorý patrí k najstarším svojho druhu v Spojených štátoch. Útok za použitia ručnej palnej zbrane prežili iba tri osoby.

Roof strávil so skupinou veriacich v kostole približne 45 minút. Počas záverečnej modlitby, keď mali všetci zatvorené oči, vytiahol pištoľ značky Glock a začal strieľať.

Polícia zadržala páchateľa na druhý deň v meste Shelby v štáte Severná Karolína. Roof sa k útoku, ktorý si dopredu naplánoval, priznal s tým, že chcel rozpútať v krajine rasovú vojnu, alebo aspoň prinavrátiť segregačnú politiku.